poniedziałek, 11 lutego 2013

Zdrowe hamburgery amerykańskie

Print Friendly and PDF

Prawdziwie amerykański obiad w zdrowym wydaniu? Da się! Nie trzeba odwiedzać fast foodów i zaśmiecać swojego organizmu, wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i kawałek mięsa wołowego- satysfakcja gwarantowana;)


Czas przygotowania: 35 minut
Piekarnik: 200ºC


Składniki na 3 hamburgery:
  • 400g mięsa wołowego, zmielonego
  • 3 bułki hamburgerowe
  • 1 duża szalotka, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • przyprawy: łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka cukru
  • 3 duże plastry pomidora
  • 3 liście sałaty
  • 3 plastry czerwonej cebuli
  • 3 plastry sera mozarella
  • garść świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 3 długie wykałaczki
Sos:
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżeczki majonezu
Frytki:
  • 10 dużych ziemniaków
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól, świeży rozmaryn (ok 3 większe gałązki)
  • oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzać do 200ºC.

Ziemniaki na frytki obrać, umyć i pokroić w słupki. Wysuszone ręcznikiem papierowym frytki wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę, doprawić przyprawami, polać delikatnie oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na ok 30 minut (do złocistego koloru).

Mięso wołowe doprawić solą i pieprzem (nie myjemy mięsa mielonego).

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, doprawić papryką i cukrem, lekko przestudzić. Następnie dodać do mięsa mielonego i dokładnie połączyć ze sobą składniki. Z mięsa uformować trzy średniej wielkości kule, następnie kładąc je na desce i delikatnie spłaszczając dłonią.

Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Umieścić na niej mięso i smażyć na średnim ogniu ok 3 min z jednej i 3 min z drugiej strony.

W międzyczasie przygotować podstawę do hamburgera, czyli 3 spody bułek pokryte sałatą. Umieścić je na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieścić na nich kotlety i ser mozarella.

Po wyjęciu frytek z piekarnika, szybko umieścić w nim bułki na ok. 3 minuty, do rozpuszczenia sera.

Po wyjęciu z piekarnika na serze ułożyć plaster pomidora, cebulę oraz szpinak, przykryć drugą połową bułki i całość nadziać na dużą wykałaczkę (aby hamburger nie rozpadł się na części przy podaniu).

Składniki na sos dokładnie wymieszać w małej miseczce, po czym podawać go razem z hamburgerami i frytkami.


SMACZNEGO!!!









* przepis pochodzi z Kuchennych Fantazji, lekko zmodyfikowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...