Prawdziwie amerykański obiad w zdrowym wydaniu? Da się! Nie trzeba odwiedzać fast foodów i zaśmiecać swojego organizmu, wystarczy sięgnąć po kilka warzyw i kawałek mięsa wołowego- satysfakcja gwarantowana;)
Czas przygotowania: 35 minut
Piekarnik: 200ºC
Składniki na 3 hamburgery:
- 400g mięsa wołowego, zmielonego
- 3 bułki hamburgerowe
- 1 duża szalotka, pokrojona w drobną kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- przyprawy: łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka cukru
- 3 duże plastry pomidora
- 3 liście sałaty
- 3 plastry czerwonej cebuli
- 3 plastry sera mozarella
- garść świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- łyżka oliwy z oliwek
- 3 długie wykałaczki
Sos:
- 3 łyżeczki ketchupu
- 2 łyżeczki majonezu
Frytki:
- 10 dużych ziemniaków
- przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól, świeży rozmaryn (ok 3 większe gałązki)
- oliwa z oliwek
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Ziemniaki na frytki obrać, umyć i pokroić w słupki. Wysuszone ręcznikiem papierowym frytki wyłożyć na posmarowaną oliwą blachę, doprawić przyprawami, polać delikatnie oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na ok 30 minut (do złocistego koloru).
Mięso wołowe doprawić solą i pieprzem (nie myjemy mięsa mielonego).
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, doprawić papryką i cukrem, lekko przestudzić. Następnie dodać do mięsa mielonego i dokładnie połączyć ze sobą składniki. Z mięsa uformować trzy średniej wielkości kule, następnie kładąc je na desce i delikatnie spłaszczając dłonią.
Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny. Umieścić na niej mięso i smażyć na średnim ogniu ok 3 min z jednej i 3 min z drugiej strony.
W międzyczasie przygotować podstawę do hamburgera, czyli 3 spody bułek pokryte sałatą. Umieścić je na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieścić na nich kotlety i ser mozarella.
Po wyjęciu frytek z piekarnika, szybko umieścić w nim bułki na ok. 3 minuty, do rozpuszczenia sera.
Po wyjęciu z piekarnika na serze ułożyć plaster pomidora, cebulę oraz szpinak, przykryć drugą połową bułki i całość nadziać na dużą wykałaczkę (aby hamburger nie rozpadł się na części przy podaniu).
Składniki na sos dokładnie wymieszać w małej miseczce, po czym podawać go razem z hamburgerami i frytkami.
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z Kuchennych Fantazji, lekko zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz