sobota, 11 stycznia 2014

Tarta warzywna z ciasta francuskiego

Print Friendly and PDF

Prze-pysz-na! A przy tym jaka zdrowa i pożywna...wprost idealna na sobotnie przedpołudnie lub niedzielny rodzinny obiad:)


Piekarnik: 200ºC

Czas przygotowania: 40 minut


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej nie mrożonego)
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
  • 6 większych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w pół-plasterki
  • 4 plasterki sera feta o grubości 2cm, pokrojone w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta cukru

Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Brokuł i marchew zblanszować w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru przez ok 2 minuty. Odcedzić.

Blaszkę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć wszystkie warzywa oraz ser feta.

Sos: śmietanę połączyć z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką za pomocą trzepaczki, tak, aby nie było mącznych grudek. Zawartość tarty polać sosem.

Piec ok. 30 minut.


SMACZNEGO!!!




* przepis pochodzi z bloga Kornik w Kuchni, lekko go zmodyfikowałam


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...