niedziela, 23 lutego 2014

Tarta z białą czekoladą i granatem

Print Friendly and PDF

Napiszę tylko jedno: niebo w gębie!


Czas przygotowania: 20 min + 1h chłodzenia


Składniki na spód:
  • 225g ciastek Digestive lub Holenderskich
  • 70g masła
  • 100g białej czekolady

Składniki na krem:
  • 250g Mascarpone
  • 200g śmietany 36%
  • 100g białej czekolady

Dodatkowo:
  • 1 owoc granatu

Ciastka pokruszyć dokładnie w malakserze lub tłuczkiem kuchennym zakończonym gałką. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty, mocno przyciskając. Spód chłodzić w lodówce w czasie przygotowywania kremu.

Czekoladę na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodać Mascarpone i delikatnie zmiksować przez krótką chwilę. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką. Krem wyłożyć na spód, posypać ziarenkami granatu. Chłodzić w lodówce ok 1 godz.

* jak wyłuskać ziarenka granatu: owoc przeciąć na pół, a każdą z połówek na ćwiartki. Granat jest bardzo plastyczny, zatem można swobodnie wydobywać ziarenka palcami, wyginając skórkę tak, aby umożliwić ziarenkom wypadnięcie ze środka


SMACZNEGO!!!






9 komentarzy:

  1. Pyszny blog, będę wpadać częściej. Zapraszam do mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna - i ten krem... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna tarta, no i ten krem... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że niebo w gębie, to jeszcze wygląda idealnie :-) Piękne połączenie, i smaków i kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię te tartę juz któryś raz z rzędu. Mam pewien problem ze spodem. Otóż czasami wychodzi ma mega kruchy. Przy krojeniu sie rozpada. Co robię złe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spód zbyt krótko trzymasz w lodówce, albo generalnie ciasto trochę za mało ma czasu na tzw. "dojście". Ja też raz zbyt krótko potrzymałam w lodówce i właśnie z takiego powodu cały spód się rozsypywał. Spróbuj dłużej chłodzić, powinno pomóc.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...