czwartek, 27 lutego 2014

Daim cake!

Print Friendly and PDF

Wszyscy miłośnicy czekolady- skupcie się! Przedstawiam Wam pyszne czekoladowe ciasto z batonikami Daim! Bez mąki, na bazie mielonych migdałów. Bardzo szwedzkie. Niestety nie zdążyłam sfotografować całego, połowa została pochłonięta w mgnieniu oka przez mojego domowego łasucha:)


Piekarnik: 175ºC

Czas przygotowania: 1,5 h


Składniki na ciasto (forma o śr.20cm):
  • 75g batoników Daim
  • 75g mlecznej czekolady
  • 200g mielonych migdałów
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 60g batoników Daim, posiekanych

Piekarnik rozgrzać do 175ºC.

Posiekane batoniki Daim, połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone w kostkę masło umieścić w małym rondelku i roztopić w kąpieli wodnej. Należy mieć na uwadze fakt, iż karmel z batoników raczej się nie rozpuści- nic nie szkodzi. Przestudzić.

Migdały zmielić w malakserze, a jeśli są już zmielone, wymieszać w misce z kakao, solą i proszkiem do pieczenia. 

W drugiej misce ubić jajka z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, aż do uzyskania puszystej, jasnej, kremowej masy. Ciągle ubijając dodawać przestudzoną masę czekoladową, ubijać do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i badzo delikatnie wymieszać (np. drewnianą łopatką), aby masa nie utraciła puszystości.

Formę tortową o średnicy 20cm posmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(papier przyklei się do masła i łatwiej będzie nam wlać ciasto i uzyskać ładny kształt). Do tak przygotowanej formy wlać ciasto i piec ok. 60min, aż do uzyskania efektu suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby nie spiekło się z wierzchu. Po upieczeniu przestudzić.

Gdy ciasto się studzi, przygotować polewę. Czekoladę połamaną w kosteczkę z masłem i kakao roztopić w kąpieli wodnej. Uzyskaną polewą polać ciasto. Następnie posypać wierzch posiekanymi batonikami Daim.


SMACZNEGO!!!



* przepis pochodzi z Moich Wypieków


3 komentarze:

  1. Można użyć jakiegoś zamiennika migdałów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłabyś użyć mąki, ale nigdy nie robiłam tego ciasta z dodatkiem mąki zamiast migdałów, dlatego nie jestem pewna, ile powinno się dodać mąki w tym przypadku...a może jakieś inne orzechy? Bo zapewne chodzi o uczulenie? Mogą być np laskowe lub włoskie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...