niedziela, 16 grudnia 2012

Udka kurczaka pieczone z warzywami

Print Friendly and PDF

Przygotowanie: 1h 20min
Piekarnik: 180ºC

Składniki na 2 osoby:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 duże marchewki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • szklanka oliwy z oliwek
  • przyprawa do pieczonego kurczaka KOTANYI
  • świeżo mielony pieprz
Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużej miski. Wlać szklankę oliwy z oliwek, wsypać połowę opakowania przyprawy do pieczonego kurczaka i przyprawić świeżo mielonym pieprzem, wszystko razem wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.
W czasie marynowania się kurczaka, obrać i umyć warzywa oraz pokroić je w następujący sposób:
- ziemniaki na cztery lub sześć części (w zależności od wielkości)
- marchew w grubsze talarki
- pieczarki na pół
- cebulę na sześć części
Po wyjęciu kurczaka z lodówki, ułożyć go na wysmarowaną delikatnie oliwą blaszkę. Obok ułożyć warzywa, całość polać pozostałą po kurczaku marynatą. Piec ok 60 minut, w temperaturze 180ºC.
(Podczas pieczenia można co jakiś czas zaglądać do piekarnika i obracać składniki, aby przypiekły się dobrze z każdej strony)

SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. Nieeeee, no mistrzostwo świata. Dodaję do obserwowanych.
    Zapraszam do siebie: stylowoizdrowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne danie, ja dodalam dodatkowo kabaczek a gotowe przyprawy z torebki zastapilam wlasna mieszanka

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...