środa, 2 stycznia 2013

Finger food, czyli przyjęcie czas zacząć!

Print Friendly and PDF

Wszyscy doskonale wiemy, że każda okazja jest dobra, aby spotkać się z przyjaciółmi i zjeść razem coś pysznego! Na przyjęciach wszelkiego rodzaju największe wrażenie robi na gościach finger food- proste w wykonaniu, smaczne i pochłaniane z prędkością światła małe kąski z najróżniejszych produktów, jakie tylko przyjdą nam do głowy!


Tartaletki z szynką, serem i salami


Składniki na 18 mini tartaletek:
  • 18 kruchych gotowych tartaletek
  • 50g sera Gouda, startego na dużych oczkach
  • 50g szynki gotowanej, pociętej w bardzo małą kosteczkę
  • 50g salami, pociętej w bardzo małą kosteczkę
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 18 ciemnych oliwek
Ser, szynkę i salami wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Rozkładać małą łyżeczką do tartaletek, dekorować oliwkami.



Precelkowe kąski


Składniki:
  • opakowanie precelków Lajkonik
  • 100g sera blue (np. firmy Turek)
  • konfitura żurawinowa
Ser pokroić w kostkę wielkości precelka i grubości ok 0,5 cm. Kostki układać na precelkach, pokryć je niewielką ilością żurawiny. Całość przykryć drugim precelkiem.



Krakersowe kanapeczki


Składniki:
  • paczka słonych krakersów Lajkonik
  • serek śmietankowy (np. Almette)
  • 200g wędzonego łososia
  • 20 czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • liście rukoli
  • 10 kaparów
Krakersy pokryć grubszą warstwą serka śmietankowego. Układać na nich małe plasterki łososia, rukolę, oliwki pocięte w plasterki, suszone pomidory pocięte w małe kawałki oraz kapary.


Koreczki idealne do szampana


Składniki:
  • oliwki czarne i zielone
  • duże i małe kapary
  • orzechy włoskie
  • pomidorki koktajlowe
  • kuleczki sera mozarella
  • 100g Parmezanu
  • 100g sera Pecorino
  • 100g sera blue
  • 100g sera z wasabi
  • 100g sera chilli
  • 100g sera pleśniowego naturalnego
  • 100g sera pleśniowego z dodatkami (np z pieprzem, z ziołami)
  • 500g winogron ciemnych
  • 300g winogron zielonych
  • 100g małych plasterków salami
  • suszone daktyle
  • puszka mini kolb kukurydzy w solance
Wszystkie składniki pociąć w kostkę, nadziewać na przemian na wykałaczki.


Deska serów


Składniki:
  • 300g ciemnych winogron
  • 200g janych winogron
  • paluchy grissini
  • 100g szynki parmeńskiej
  • 50g salami
  • orzechy włoskie
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • suszone pomidory
  • sery: wasabi, chilli, owczy Pecorino, Parmezan, pleśniowy Camembert, Cheddar

SMACZNEGO!!!


9 komentarzy:

  1. Te precelkowe kąski są świetne!
    Niech mnie ktoś zaprosi na taką pyszną imprezkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ochotę sama dla siebie zrobić przyjęcie a takimi smakołykami:) precelkowe markizy są super!!

    OdpowiedzUsuń
  3. z tak zastawionym stołem przyjęcie musi się udać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku jakie pomysłowe!:) coś innego, nie to co zwykle :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tu pieknie,kolorowo i zapewne bardzo smacznie:))) Bede tu zagladac:))) Aga

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę namierzyć te gotowe tartaletki, pojęcia nie miałam, że takie istnieją! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...