środa, 6 lutego 2013

Pulpeciki w sosie pomidorowym- uwielbiane przez dzieci!

Print Friendly and PDF

Pulpeciki w sosie to danie szczególnie uwielbiane przez dzieci, są niesamowicie delikatne i pożywne!


Czas przygotowania: 1 godzina


Składniki na ok 16 pulpecików:
  • 800g mielonego mięsa drobiowego lub cielęcego
  • 2 mniejsze jajka
  • pół średniej cebuli, pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub jedna czerstwa bułka namoczona w mleku/wodzie
  • sól, pieprz
  • vegeta, dwa ziela angielskie, listek laurowy
W średniej wielkości garnku zagotować litr wody doprawionej vegetą, zielem angielskim i listkiem laurowym.

Mięso mielone wymieszać z jajami i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Dodać bułkę tartą, wymieszać. Jeśli używamy czerstwej bułki, należy najpierw moczyć ją przez ok 10 minut w wodzie lub mleku, następnie odcisnąć z niej nadmiar płynu i wymieszać z mięsem.

Z gotowego mięsa formować kulki i wrzucać je delikatnie do wrzącego wywaru. Gotować na średnim ogniu przez ok. 40 minut. 

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów w zalewie
  • mniejsza cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • łyżka oleju roślinnego
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, świeżo mielony pieprz, łyżka brązowego cukru, szczypta papryki słodkiej
  • jedna chochla wywaru z pulpecików
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżka masła
  • 2 łyżki zasmażki (polecam Knorra, pozwala zaoszczędzić czas)

Pomidory umieścić w garnuszku, zmiksować je, aż stworzą jednolity płyn.

Cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oleju roślinnego, następnie dodać do pomidorów.

Całość podgrzewać na średnim ogniu, w między czasie doprawiać kolejno bazylią, oregano, solą, pieprzem, cukrem, papryką. Dodać wywar i masło, mieszając do rozpuszczenia masła. Dodać śmietanę, dokładnie energicznie wymieszać.

Na koniec dodać zasmażkę, wymieszać, ciągle podgrzewając, przez ok 1 minutę, aż sos zgęstnieje.

Do sosu dodać pulpeciki, wymieszać, pokrywając sosem każdy pulpecik.


Podawać z dodatkiem ziemniaków i ulubioną surówką.


SMACZNEGO!!!








3 komentarze:

  1. To prawda, dlatego robię je często, choć częściej w sosie koperkowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również zawsze celowałam w sos koperkowy, ale dzisiaj z braku koperku w domu zdecydowałam, że przyszedł czas na coś nowego i polecam, bo sprawdziło się to bardzo dobrze:)

      Usuń
  2. nie tylko przez dzieci ja też jestem wielkim ich fanem:D:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...