środa, 6 lutego 2013

Beziki klasyczne

Print Friendly and PDF

Bezy są wykwintne same w sobie. Można podawać je oczywiście z przeróżnymi dodatkami, co nie zmienia faktu, że także bez nich bezy są po prostu pyszne. A w dodatku proste w przygotowaniu!


Czas przygotowania: 1h 20min

Piekarnik: 120ºC, następnie 100ºC


Składniki na 12 pojedynczych bezików:
  • 4 białka (150ml)
  • 220 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego

Piekarnik nagrzać do 120ºC, bez termoobiegu. Przygotować płaską blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. 

Do misy miksera wlać białka, ubić je na pianę, nie musi być idealnie sztywna. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, po każdej dodanej łyżce długo i bardzo dokładnie miksując. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.

Ubijać jeszcze przez ok 3 minuty, następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez minutę.

Pianę wykładać łyżką na papier do pieczenia. Jeśli chcemy zrobić podwójne beziki z dodatkami w środku, połowę masy formować w płaskie beziki, a drugą połowę bardziej fantazyjnie (aby wierzch wyglądał atrakcyjnie).

Piec najpierw przez 25 minut w temperaturze 120ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i piec jeszcze przez 45 minut. Po tym czasie bezy będą twarde i chrupiące z zewnątrz, a w środku wilgotne i ciągnące (piankowe). 

Można przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku.


SMACZNEGO!!!

*przepis pochodzi z Kwestii Smaku

3 komentarze:

  1. bezy są bardzo smaczne:) najbardziej lubię z truskawkami:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również! Nawet zamierzam jutro takie zrobić, więc zapraszam na Mniam popołudniową porą;)

      Usuń
  2. Zostały mi trzy białka po wczorajszym pieczeniu, to zrobię beziki dzisiaj:) Zastanawia mnie tylko ten ocet - nie slyszalam, zeby do bezikow ocet dodawac...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...