Bezy są wykwintne same w sobie. Można podawać je oczywiście z przeróżnymi dodatkami, co nie zmienia faktu, że także bez nich bezy są po prostu pyszne. A w dodatku proste w przygotowaniu!
Czas przygotowania: 1h 20min
Piekarnik: 120ºC, następnie 100ºC
Składniki na 12 pojedynczych bezików:
- 4 białka (150ml)
- 220 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
Piekarnik nagrzać do 120ºC, bez termoobiegu. Przygotować płaską blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Do misy miksera wlać białka, ubić je na pianę, nie musi być idealnie sztywna. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, po każdej dodanej łyżce długo i bardzo dokładnie miksując. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Ubijać jeszcze przez ok 3 minuty, następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wykładać łyżką na papier do pieczenia. Jeśli chcemy zrobić podwójne beziki z dodatkami w środku, połowę masy formować w płaskie beziki, a drugą połowę bardziej fantazyjnie (aby wierzch wyglądał atrakcyjnie).
Piec najpierw przez 25 minut w temperaturze 120ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100ºC i piec jeszcze przez 45 minut. Po tym czasie bezy będą twarde i chrupiące z zewnątrz, a w środku wilgotne i ciągnące (piankowe).
Można przechowywać w szczelnie zamykanym pudełku.
SMACZNEGO!!!
*przepis pochodzi z Kwestii Smaku
bezy są bardzo smaczne:) najbardziej lubię z truskawkami:D
OdpowiedzUsuńJa również! Nawet zamierzam jutro takie zrobić, więc zapraszam na Mniam popołudniową porą;)
UsuńZostały mi trzy białka po wczorajszym pieczeniu, to zrobię beziki dzisiaj:) Zastanawia mnie tylko ten ocet - nie slyszalam, zeby do bezikow ocet dodawac...
OdpowiedzUsuń