Na pierwszy rzut oka wydaje się być słodki i mdły, jednak to, co potrafi zdziałać rum i śliwka, jest nieocenione, dodatki te bowiem świetnie wyostrzają smak mazurka!
Czas przygotowania: cała noc + ok 6 h
Piekarnik: 190ºC
Składniki na niską formę o wym. 20 cm x 35 cm:
SPÓD:
- 160g mąki pszennej
- 40g mielonych migdałów
- 70g masła
- 40g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- mały kawałeczek masła do smarowania formy
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mielone migdały, cukier puder, pokrojone w kostkę masło, formując stożek. Na środku stożka zrobić wgłębienie, w które następnie wbić jajko i dodać szczyptę soli. Całość zagnieść, do otrzymania masy w postaci okruszków.
Piekarnik nagrzać do 190ºC.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, z jednej, dłużej strony zostawiając dłuższą, wystającą poza formę część (dzięki temu łatwiej wyjąć ciasto z formy i pokroić przed podaniem).
Otrzymaną masą wylepić formę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 16 minut, do złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
MASA:
- 200g powideł śliwkowych
- puszka gotowej masy krówkowej (najlepiej Gostynia)
- 15 suszonych śliwek średniej wielkości
- rum ważący tyle, ile ważą śliwki + 2 łyżki do powideł
- 100g gorzkiej czekolady (najlepiej Wedla)
Śliwki najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem, umieszczając je wieczorem w rumie i zostawiając na całą noc. Następnego dnia odsączyć je na sitku.
Na ostudzony spód wyłożyć powidła śliwkowe. Odsączone śliwki pokroić w małe kawałeczki i wyłożyć na powidła. Ciasto odstawić do lodówki na ok 2h, aby powidła lekko wyschły.
Następnie na warstwę śliwkową wyłożyć kajmak i znów wstawić ciasto na ok 3h do lodówki, aby kajmak zsiadł się.
Tuż przed podaniem ciasta czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (UWAGA: nie można dopuścić do wrzenia wody, bo wtedy czekolada się podpiecze, a nie idealnie rozpuści). Rozpuszczoną czekoladą fantazyjnie polać wierzch ciasta za pomocą dużej łyżki.
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z White Plate
...aż się obśliniłam, tak smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńbosko wygląda:) uwielbiam masę kajmakową:)
OdpowiedzUsuń