sobota, 16 lutego 2013

Indyjska zupa cieciorkowa z kurczakiem

Print Friendly and PDF

Jest to dobry pomysł na ciekawy obiad, jednak nie polecam go osobom, które nie lubią ostrych w smaku potraw. Orientalnym smakiem i zapachem przenosi do Indii. Jest bardzo sycąca!



Czas przygotowania: 20 minut


Składniki na 2 osoby:
  • puszka cieciorki w zalewie (400g)
  • puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 250 g mleczka kokosowego
  • połówka piersi kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 2 gałązki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka vegety
  • kawałeczek papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 2 listki bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu

W średniej wielkości garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić na niej szalotkę, czosnek i imbir.

Gdy zmiękną, dodać papryczkę chilli oraz doprawić solą, pieprzem, vegetą, kurkumą i kminkiem.

Po chwili dodać pomidory, gotować przez ok 2 min, co chwilę mieszając. Następnie dolać mleczko kokosowe i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać składniki i  ponownie gotować przez ok 3 min, co chwilę mieszając.

W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażyć kurczaka (ok 4 min). Następnie dodać go do zupy wraz z odsączoną z zalewy cieciorką.

Podawać gorącą ze startym parmezanem i bazylią.

* do zupy pasuje również ryż lub chlebek naan


SMACZNEGO!!!


* przepis wzorowany na Kuchennych Fantazjach, zmodyfikowany

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...