Jest to dobry pomysł na ciekawy obiad, jednak nie polecam go osobom, które nie lubią ostrych w smaku potraw. Orientalnym smakiem i zapachem przenosi do Indii. Jest bardzo sycąca!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 2 osoby:
- puszka cieciorki w zalewie (400g)
- puszka pomidorów krojonych (400g)
- 250 g mleczka kokosowego
- połówka piersi kurczaka, pokrojona w kostkę
- 2 gałązki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka vegety
- kawałeczek papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 listki bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
Gdy zmiękną, dodać papryczkę chilli oraz doprawić solą, pieprzem, vegetą, kurkumą i kminkiem.
Po chwili dodać pomidory, gotować przez ok 2 min, co chwilę mieszając. Następnie dolać mleczko kokosowe i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać składniki i ponownie gotować przez ok 3 min, co chwilę mieszając.
W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażyć kurczaka (ok 4 min). Następnie dodać go do zupy wraz z odsączoną z zalewy cieciorką.
Podawać gorącą ze startym parmezanem i bazylią.
* do zupy pasuje również ryż lub chlebek naan
SMACZNEGO!!!
* przepis wzorowany na Kuchennych Fantazjach, zmodyfikowany
o tak, coś dla mnie!
OdpowiedzUsuń