poniedziałek, 11 lutego 2013

Mazurek kajmakowy i śliwka w rumie

Print Friendly and PDF

Na pierwszy rzut oka wydaje się być słodki i mdły, jednak to, co potrafi zdziałać rum i śliwka, jest nieocenione, dodatki te bowiem świetnie wyostrzają smak mazurka!


Czas przygotowania: cała noc + ok 6 h

Piekarnik: 190ºC


Składniki na niską formę o wym. 20 cm x 35 cm:

SPÓD:
  • 160g mąki pszennej
  • 40g mielonych migdałów
  • 70g masła
  • 40g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • mały kawałeczek masła do smarowania formy

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mielone migdały, cukier puder, pokrojone w kostkę masło, formując stożek. Na środku stożka zrobić wgłębienie, w które następnie wbić jajko i dodać szczyptę soli. Całość zagnieść, do otrzymania masy w postaci okruszków.

Piekarnik nagrzać do 190ºC.

Formę  wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, z jednej, dłużej strony zostawiając dłuższą, wystającą poza formę część (dzięki temu łatwiej wyjąć ciasto z formy i pokroić przed podaniem).

Otrzymaną masą wylepić formę i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 16 minut, do złocistego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.


MASA:
  • 200g powideł śliwkowych
  • puszka gotowej masy krówkowej (najlepiej Gostynia)
  • 15 suszonych  śliwek średniej wielkości
  • rum ważący tyle, ile ważą śliwki + 2 łyżki do powideł
  • 100g gorzkiej czekolady (najlepiej Wedla)
Śliwki najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem, umieszczając je wieczorem w rumie i zostawiając na całą noc. Następnego dnia odsączyć je na sitku.

Na ostudzony spód wyłożyć powidła śliwkowe. Odsączone śliwki pokroić w małe kawałeczki i wyłożyć na powidła. Ciasto odstawić do lodówki na ok 2h, aby powidła lekko wyschły.

Następnie na warstwę śliwkową wyłożyć kajmak i znów wstawić ciasto na ok 3h do lodówki, aby kajmak zsiadł się.

Tuż przed podaniem ciasta czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (UWAGA: nie można dopuścić do wrzenia wody, bo wtedy czekolada się podpiecze, a nie idealnie rozpuści). Rozpuszczoną czekoladą fantazyjnie polać wierzch ciasta za pomocą dużej łyżki.

SMACZNEGO!!!







* przepis pochodzi z White Plate




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...