sobota, 2 lutego 2013

Kajmakowe tartaletki z orzechami pekan

Print Friendly and PDF

Babeczki kajmakowe są niezwykle rozkoszne. Znikają z talerza w mgnieniu oka, nawet nie zdążyłam spostrzec, kiedy to nastąpiło! To idealne połączenie dla wielbicieli karmelu i orzechów. 


Czas przygotowania: 1:20 h
Piekarnik: 200ºC


Składniki na ciasto:
  • 250g mąki
  • 150g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i wbić jajko. Palcami wymieszać składniki do połączenia, na gładką masę. 
Wlać mleko, delikatnie połączyć z ciastem. 
Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200ºC
Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 3-4mm. Wyciąć kółka większe, niż średnica foremek. 
Foremki wyłożyć ciastem, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem ponakłuwać spód.
Piec przez ok 25-30 minut do złotego koloru. Ostudzić.


Składniki na masę kajmakową:
  • szklanka śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru
lub:
  • gotowa masa kajmakowa w puszce (polecam mleko skondensowane firmy Gostyń do gotowania lub gotowe)

W przypadku wyboru opcji numer 1 należy postępować w następujący sposób: 

Śmietankę i cukier gotować w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i masa zgęstnieje, nabierając słomkowego koloru.

DODATKOWO:
  • orzechy pekan
  • orzeszki piniowe 
  • migdały w słupkach

Masę przekładamy do wystudzonych tartaletek. Dekorujemy orzechami. 


* tartaletki można udekorować również rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą
* ja zużyłam tylko część ciasta, ze względu na fakt, iż posiadam tylko 18 foremek, resztę ciasta można zamrozić:)
* można kupić również gotowe tartaletki, polecam z Marks&Spencer


SMACZNEGO!!!









* przepis pochodzi z Kwestii Smaku


12 komentarzy:

  1. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwie się, że tak zniknęły, wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Orzechy i karmel? Pychota :) Coś czuję, że u mnie zniknęły by zbyt szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też zniknęły w mgnieniu oka, ale i tak warto je zrobić!:)

      Usuń
  4. wyglądają przepysznie:) fajne ujęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruche babeczki z kajmakiem. U mnie w domu znikają w zastraszającym tempie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam kiedyś podobne i nie mogłąm przestać,bo były zbyt dobre.A Twoje domowej roboty są zapewne o wiele lepsze-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie pochwal się efektami, jak wypróbujesz?:)

      Usuń
  7. smakowite zdjęcia..bardzo zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Orzechy i karmel - połączenie idealne :)
    W dodatku wyglądają przepięknie - takie maleńkie, idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...