sobota, 2 lutego 2013

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

Print Friendly and PDF

Makaron orientalny z pieczonym łososiem to bardzo delikatne danie o orientalnym smaku i zapachu. Idealne na obiad przy białym winie.



Czas przygotowania: 1:40 h
Piekarnik: 190ºC


Składniki dla 3 osób:
  • 200g makaronu ryżowego
  • 500g świeżego łososia
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka imbiru startego na małych oczkach
  • ząbek czosnku, bardzo drobno posiekanego
  • 2 dymki wraz z zielonymi częściami
  • kawałek papryczki chilli
  • zioła: bazylia, pietruszka (może być też kolendra, mięta)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • limonka do podania

Marynata do łososia:
  • 9 łyżek sosu sojowego + do podania
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z limonki

Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć skórką do dołu w niskim naczyniu do zapiekania (np. na pokrywce od naczynia żaroodpornego). Usunąć ości. 

Składniki na marynatę wymieszać i polać nią łososia. Przewrócić łososia na drugą stronę- skórką do góry- i zostawić na co najmniej godzinę w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 190ºC. Wstawić łososia i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę, łącznie z brązową częścią, pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie.

Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (np. zagotować wodę, garnek zestawić z palnika, w zagotowanej wodzie zamoczyć makaron, przykryć garnek, makaron trzymać w garnku 3 minuty). 
Odcedzić na sitku, przelać chłodną wodą.

Przygotować resztę składników: sezam wyłożyć na patelnię i podgrzewać przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni. Dymkę posiekać w krążki, zetrzeć imbir, posiekać czosnek, papryczkę chilli i zioła.

Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju sezamowego. Gdy będzie gorący, dodać imbir, czosnek i białe części dymki. Smażyć przez minutę, mieszając. W połowie smażenia dodać papryczkę chilli. Następnie dodać 2-3 łyżki sosu, w którym piekł się łosoś, makaron ryżowy, wymieszać i chwilę podgrzewać mieszając. 

Dodać łososia wraz z resztą sosu do naczynia, sezam, olej sezamowy, zielone części dymki i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać zioła. 

Podawać skrapiając sosem sojowym i limonką.


SMACZNEGO!!!








* przepis pochodzi z Kwestii Smaku, z delikatnymi modyfikacjami

1 komentarz:

  1. świetnie wygląda, chętnie bym się przysiadła do tego tależa:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...