Blok czekoladowy to znany przez wszystkich przysmak dawnych lat. Jest przepyszny, słodki w sam raz, a dodatek herbatników sprawia, że jest też ciekawej konsystencji, chrupiący i nie mdły. To smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu przekąska!
Czas przygotowania: 10 minut + cała noc chłodzenia
Składniki na jedną keksówkę:
- 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (najlepiej "niebieskiego")
- 1 szklanka cukru
- 250g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- ok 10 herbatników
- bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały (ja dałam blanszowane, w słupkach i zwykłe), suszona żurawina (i inne ulubione)
Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego cukier, wodę i kakao, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści, całość przestudzić (może być lekko ciepła).
W dużej misce mleko w proszku wymieszać z bakaliami.
Przestudzoną (lub lekko ciepłą) masę kakaową wylać na mleko z bakaliami, dokładnie wymieszać.
Przełożyć do keksówki wyłożonej przezroczystą folią i schłodzić w lodówce przez całą noc.
Kroić grubym, schłodzonym nożem.
SMACZNEGO!!!
*przepis pochodzi z Moich Wypieków
Nie ma nic lepszego niż kawałek Bloku czekoladowego... Mniam! :) Wygląda pięknie, kolorowo i tak baardzo czekoladowo :)
OdpowiedzUsuńJuz czuje ten pyszny smak czekolady z owockami:))))
OdpowiedzUsuńlubiłam się nim zajadać w dzieciństwie :) w sumie teraz jest tak samo... uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńale pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuń