piątek, 1 lutego 2013

Blok czekoladowy

Print Friendly and PDF

Blok czekoladowy to znany przez wszystkich przysmak dawnych lat. Jest przepyszny, słodki w sam raz, a dodatek herbatników sprawia, że jest też ciekawej konsystencji, chrupiący i nie mdły. To smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu przekąska!


Czas przygotowania: 10 minut + cała noc chłodzenia


Składniki na jedną keksówkę:
  • 1 opakowanie (400g) mleka w proszku (najlepiej "niebieskiego")
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • ok 10 herbatników
  • bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, migdały (ja dałam blanszowane, w słupkach i zwykłe), suszona żurawina (i inne ulubione)

Masło rozpuścić w garnku. Dodać do niego cukier, wodę i kakao, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści, całość przestudzić (może być lekko ciepła).

W dużej misce mleko w proszku wymieszać z bakaliami. 

Przestudzoną (lub lekko ciepłą) masę kakaową wylać na mleko z bakaliami, dokładnie wymieszać.

Przełożyć do keksówki wyłożonej przezroczystą folią i schłodzić w lodówce przez całą noc.

Kroić grubym, schłodzonym nożem.


SMACZNEGO!!!









*przepis pochodzi z Moich Wypieków


5 komentarzy:

  1. Nie ma nic lepszego niż kawałek Bloku czekoladowego... Mniam! :) Wygląda pięknie, kolorowo i tak baardzo czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz czuje ten pyszny smak czekolady z owockami:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. lubiłam się nim zajadać w dzieciństwie :) w sumie teraz jest tak samo... uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...