Wczorajsza pizza z salami zrobiła na mnie tak dobre wrażenie, że zdecydowałam się "za jednym zamachem" wypróbować wersję z tuńczykiem. Nieoczekiwanie...jest jeszcze lepsza, niż pizza z salami!!! Po prostu pycha, wypróbujcie koniecznie!
Czas przygotowania: 25 minut
Piekarnik: 180ºC
Składniki na 2 osoby:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375g)
- puszka pomidorów całych w zalewie
- garść czarnych oliwek
- kulka sera mozarella, porwana w małe kawałki
- 2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym
- rukola
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- przyprawy do sosu pomidorowego: pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano, szczypta cukru
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, jeśli jest zamrożone- odmrozić.
Pomidory zmiksować w blenderze, aby zrobił się z nich jednolity sos. Wlać go do garnka, podgrzać na małym ogniu, doprawiając do smaku przyprawami (nie ma potrzeby doprowadzania sosu do zagotowania).
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ciasto francuskie. Zagiąć jego boki (ok. 0,5 cm). Posmarować ciasto sosem. Na sos wyłożyć dodatki: odsączony z oleju tuńczyk, mozarellę, oliwki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut (aż boki ciasta się zarumienią).
Po wyjęciu pizzę podawać z rukolą, świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!!!
szybka smaczna pizza:)
OdpowiedzUsuńA ja chyba zara zrobię,bo mam wszystkie składniki w domu:)))))
OdpowiedzUsuń*zaraz miało być "Z" mi umknęło ;)
OdpowiedzUsuńwłasnie sie za nią zabieram!
OdpowiedzUsuńzaraz się za nią zabieram!
OdpowiedzUsuń