Pizza na cieście francuskim jest najszybszym na świcie wyjściem, jeśli mamy ochotę na pizzę, a nie mamy czasu, aby wyrabiać ciasto. Smakuje doskonale, jest bardzo delikatna i chrupka, no i oczywiście cienka!
Czas przygotowania: 25 minut
Piekarnik: 180ºC
Składniki na 2 osoby:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375g)
- puszka pomidorów całych w zalewie
- garść czarnych oliwek
- łyżka kaparów
- kulka sera mozarella, porwana w małe kawałki
- 12 plastrów salami
- rukola
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Dodatkowo:
- przyprawy do sosu pomidorowego: pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano, szczypta cukru
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, jeśli jest zamrożone- odmrozić.
Pomidory zmiksować w blenderze, aby zrobił się z nich jednolity sos. Wlać go do garnka, podgrzać na małym ogniu, doprawiając do smaku przyprawami (nie ma potrzeby doprowadzania sosu do zagotowania).
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ciasto francuskie. Zagiąć jego boki (ok. 0,5 cm). Posmarować ciasto sosem. Na sos wyłożyć dodatki: salami, mozarellę, oliwki, kapary.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut (aż boki ciasta się zarumienią).
Po wyjęciu pizzę podawać z rukolą, świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!!!
robilam! tanie, szybkie, przepyszne!
OdpowiedzUsuńDoskonale!!! Bardzo się cieszę :*
Usuń