poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tuna na cieście francuskim

Print Friendly and PDF

Wczorajsza pizza z salami zrobiła na mnie tak dobre wrażenie, że zdecydowałam się "za jednym zamachem" wypróbować wersję z tuńczykiem. Nieoczekiwanie...jest jeszcze lepsza, niż pizza z salami!!! Po prostu pycha, wypróbujcie koniecznie!


Czas przygotowania: 25 minut

Piekarnik: 180ºC


Składniki na 2 osoby:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375g)
  • puszka pomidorów całych w zalewie
  • garść czarnych oliwek
  • kulka sera mozarella, porwana w małe kawałki
  • 2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • rukola
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
Dodatkowo:
  • przyprawy do sosu pomidorowego: pieprz, papryka słodka, ostra, bazylia, oregano, szczypta cukru

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, jeśli jest zamrożone- odmrozić. 

Pomidory zmiksować w blenderze, aby zrobił się z nich jednolity sos. Wlać go do garnka, podgrzać na małym ogniu, doprawiając do smaku przyprawami (nie ma potrzeby doprowadzania sosu do zagotowania).

Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ciasto francuskie. Zagiąć jego boki (ok. 0,5 cm). Posmarować ciasto sosem. Na sos wyłożyć dodatki: odsączony z oleju tuńczyk, mozarellę, oliwki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut (aż boki ciasta się zarumienią).

Po wyjęciu pizzę podawać z rukolą, świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą z oliwek.


SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...