sobota, 19 stycznia 2013

Sernik Toblerone na ciasteczkowym spodzie

Print Friendly and PDF

Sernik Toblerone to bardzo niespotykany sposób połączenia sernika z czekoladą. Ma konsystencję musu, a jednak nie rozpływa się, chociaż jest bez dodatku żelatyny. Ciasteczkowy spód i kawałki czekolady nadają mu smaku lodów straciatella. Idealny na sobotnie drugie śniadanie przy dobrej kawie!


Czas przygotowania: 30 minut + cała noc chłodzenia

Blaszka: tortownica o średnicy 20cm

Składniki na spód:
  • 160g ciastek Digestive w czekoladzie (gorzkiej lub mlecznej)
  • 50g roztopionego masła

Składniki na mus:
  • 250g serka kremowego (Philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników
  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 100g batonika Toblerone (mleczna czekolada), bardzo drobno posiekanego
  • 120g białej czekolady

Ciastka pokruszyć bardzo drobno (w malakserze lub pałką kuchenną). Wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać powierzchnię (można dłonią, dociskając). Włożyć do lodówki na czas przygotowywania musu.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek i wymieszać (może być mikserem na najniższych obrotach). 

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać powoli do śmietany i serka, również miksując na najniższych obrotach, do połączenia składników. Dodać pokruszone toblerone, wymieszać szpatułką.

Mus wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Całość schłodzić przez noc w lodówce.

Podawać z ozdobami np. z wiórków czekoladowych.

SMACZNEGO!!!







* przepis pochodzi z Moich Wypieków


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...