piątek, 18 stycznia 2013

Batoniki zbożowe z orzechami i żurawiną

Print Friendly and PDF

Batoniki zbożowe są idealnym sposobem na szybkie i pożywne śniadanie- zarówno pierwsze, jak też drugie. Są bardzo zdrowe i smakują naprawdę dobrze! 


Czas przygotowania: ok 50 minut

Piekarnik: 160-170ºC


Składniki:
  • 2 pełne szklanki górskich płatków owsianych (200g)
  • 3/4 szklanki otrębów owsianych (40g)
  • 2/3 szklanki migdałów (90g)
  • 3/4 szklanki łuskanego słonecznika (100g)
  • szklanka suszonej żurawiny (130g)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 60g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 150g miodu
  • 1/4 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170ºC

Płatki owsiane i otręby wysypać na blaszkę z piekarnika (35 cm x 35 cm). Prażyć w piekarniku przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie spaliły.

Migdały drobno pokruszyć i uprażyć na suchej patelni razem z pestkami słonecznika.

Masło roztopić w garnku. Dodać do niego cukier, miód, sól i gotować ok. 1 min, cały czas mieszając- aż cukier się rozpuści. Następnie dodać uprażone płatki, orzechy, żurawinę, kokos i dokładnie wymieszać. 

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160ºC.

Blaszkę o wymiarach 23 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę wyłożyć do blaszki, wyrównać. Po chwili ugnieść całość dłonią, aby powierzchnia była równa. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-30 minut w temperaturze 160ºC, do złocistego koloru.

Studzić przez około 20 minut, pokroić w kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, przekładając kolejne warstwy batoników papierem do pieczenia, aby nie skleiły się z sobą podczas przechowywania ich w puszce.

*masa po wystudzeniu jest bardzo twarda, ale następnego dnia po wyjęciu z puszki batoniki są "akurat" do jedzenia:)

SMACZNEGO!!!






* przepis pochodzi z Moich Pyszności

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie batoniki, a te domowe są najlepsze. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne! kupuję podobne w pobliskiej cukierni i się nimi zajadam, teraz będę mogła sama je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają super, myslisz, że bez masła wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie robiłam ich nigdy bez masła, więc nie jestem w stanie zagwarantować efektu. Jednak według mnie jakikolwiek tłuszcz musi się tam znajdować, może być też roślinny (np. margaryna. Powodzenia:)

      Usuń
  4. Super batoniki :) zapisuję do swojego bloga na czas najbliższy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Batoniki w piekarniku :) proponuję mniej cukru:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...