sobota, 8 grudnia 2012

Pasta z tuńczykiem

Print Friendly and PDF

Pyszny, popołudniowy sobotni obiad, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Delikatny smak i bardzo aromatyczny zapach przenoszą nasze zmysły na włoskie, skąpane słońcem uliczki, chociaż na kilka małych chwil!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 150g makaronu jajecznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek+ kilka kropel do serwowania
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie paseczki
  • 150g tuńczyka z puszki (może być w oleju lub w sosie własnym)
  • 10 plasterków suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w cienkie paski
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów
  • 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • parmezan na wykończenie

Wodę na makaron zagotować, lekko osolić i dodać małą łyżeczkę oliwy (żeby makaron się nie sklejał podczas gotowania). Makaron ugotować, odsączyć z wody i włożyć z powrotem do garnka, pod przykrycie. 
Rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła na dużej patelni. Dodać czosnek, zarumienić go na małym ogniu.  Dodać kawałki odsączonego tuńczyka, sok z cytryny, kapary, oliwki, suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podgrzać wszystkie składniki.
Na patelnię włożyć makaron, drugą łyżkę masła, natkę pietruszki, wymieszać bardzo delikatnie i podgrzać. 
Podawać z oliwą z oliwek i startym parmezanem.

SMACZNEGO!



*przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, zmodyfikowany trochę przeze mnie

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...