Pyszny, popołudniowy sobotni obiad, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Delikatny smak i bardzo aromatyczny zapach przenoszą nasze zmysły na włoskie, skąpane słońcem uliczki, chociaż na kilka małych chwil!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 150g makaronu jajecznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek+ kilka kropel do serwowania
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w cieniutkie paseczki
- 150g tuńczyka z puszki (może być w oleju lub w sosie własnym)
- 10 plasterków suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w cienkie paski
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kaparów
- 15 czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- parmezan na wykończenie
Wodę na makaron zagotować, lekko osolić i dodać małą łyżeczkę oliwy (żeby makaron się nie sklejał podczas gotowania). Makaron ugotować, odsączyć z wody i włożyć z powrotem do garnka, pod przykrycie.
Rozgrzać oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła na dużej patelni. Dodać czosnek, zarumienić go na małym ogniu. Dodać kawałki odsączonego tuńczyka, sok z cytryny, kapary, oliwki, suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podgrzać wszystkie składniki.
Na patelnię włożyć makaron, drugą łyżkę masła, natkę pietruszki, wymieszać bardzo delikatnie i podgrzać.
Podawać z oliwą z oliwek i startym parmezanem.
SMACZNEGO!
*przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku, zmodyfikowany trochę przeze mnie
Pycha!
OdpowiedzUsuń