Niedzielny obiad pełny witamin- smaczny i zdrowy!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 1 duży kalafior
- włoszczyzna mrożona
- 2 duże ząbki czosnku
- mniejsza cebulka szalotka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- vegeta
Dodatkowo:
- mały jogurt naturalny
- groszek ptysiowy
- natka pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- parmezan starty na grubych oczkach
Należy przygotować dwa garnki. W jednym z nich, średniej wielkości, zagotować wodę (ilość- do połowy garnka), a następnie wrzucić do niej włoszczyznę.
W drugim garnku zagotować wodę i wrzucić do niej umyty i pocięty na kawałki kalafior. Gotować do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Gotującą się włoszczyznę przyprawić vegetą, wrzucić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować na małym ogniu.
Cebulkę i czosnek pociąć w drobną kostkę, zeszklić na patelni, na oliwie z oliwek. Następnie wrzucić do garnka z włoszczyzną.
Po kilki minutach wyłowić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
Gdy kalafior będzie miękki, odlać od niego wodę i wrzucić go do włoszczyzny. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem tak, żeby zupa nie miała żadnej grudki.
Podawać z dodatkiem małej łyżeczki jogurtu naturalnego, listkiem natki pietruszki, groszkiem ptysiowym i startym parmezanem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz