niedziela, 9 grudnia 2012

Krem kalafiorowy

Print Friendly and PDF

Niedzielny obiad pełny witamin- smaczny i zdrowy!


Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • włoszczyzna mrożona
  • 2 duże ząbki czosnku
  • mniejsza cebulka szalotka
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • vegeta
Dodatkowo:
  • mały jogurt naturalny
  • groszek ptysiowy
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • parmezan starty na grubych oczkach 
Należy przygotować dwa garnki. W jednym z nich, średniej wielkości, zagotować wodę (ilość- do połowy garnka), a następnie wrzucić do niej włoszczyznę. 
W drugim garnku zagotować wodę i wrzucić do niej umyty i pocięty na kawałki kalafior. Gotować do momentu, aż kalafior będzie miękki.
Gotującą się włoszczyznę przyprawić vegetą, wrzucić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Gotować na małym ogniu. 
Cebulkę i czosnek pociąć w drobną kostkę, zeszklić na patelni, na oliwie z oliwek. Następnie wrzucić do garnka z włoszczyzną. 
Po kilki minutach wyłowić ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
Gdy kalafior będzie miękki, odlać od niego wodę i wrzucić go do włoszczyzny. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem tak, żeby zupa nie miała żadnej grudki.
Podawać z dodatkiem małej łyżeczki jogurtu naturalnego, listkiem natki pietruszki, groszkiem ptysiowym i startym parmezanem.

SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...