Wiem, że to trochę nietematyczne, bo świeże owoce sezonowe w zimie to raczej rzadkość, ale niech choć przez chwilę pachnie dzisiaj latem i ciepłem! Polecam te ciasteczka z pełną premedytacją, gdyż potrafią one zaskoczyć każdego łatwością i szybkością przygotowania z jednej strony i świetnym smakiem z drugiej. Są bardzo kruchutkie, słodkie- ale nie mocno, ze względu na owoce przełamujące słodycz nutelli. Pyszotka!
Czas przygotowania: 25 minut
Piekarnik: 220ºC
Składniki:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego (375g)
- pół słoiczka nutelli
- 100g owoców sezonowych (truskawki, maliny, czereśnie, borówki, jeżyny)
- cukier puder do oprószenia
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone-wcześniej odmrozić). Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową.
Z ciasta wycinać ciastka foremkami, przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasteczka nakładać pełną łyżeczkę nutelli, a na nutellę owoce.
Piec w temperaturze 220ºC przez 15-17 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu przestudzić ciastka, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz