środa, 12 grudnia 2012

Ciasteczka z nutellą i owocami

Print Friendly and PDF

Wiem, że to trochę nietematyczne, bo świeże owoce sezonowe w zimie to raczej rzadkość, ale niech choć przez chwilę pachnie dzisiaj latem i ciepłem! Polecam te ciasteczka z pełną premedytacją, gdyż potrafią one zaskoczyć każdego łatwością i szybkością przygotowania z jednej strony i świetnym smakiem z drugiej. Są bardzo kruchutkie, słodkie- ale nie mocno, ze względu na owoce przełamujące słodycz nutelli. Pyszotka!

Czas przygotowania: 25 minut
Piekarnik: 220ºC

Składniki:
  • jedno opakowanie ciasta francuskiego (375g)
  • pół słoiczka nutelli
  • 100g owoców sezonowych (truskawki, maliny, czereśnie, borówki, jeżyny)
  • cukier puder do oprószenia
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone-wcześniej odmrozić). Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową.
Z ciasta wycinać ciastka foremkami, przekładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasteczka nakładać pełną łyżeczkę nutelli, a na nutellę owoce. 
Piec w temperaturze 220ºC przez 15-17 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu przestudzić ciastka, oprószyć cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...