czwartek, 6 grudnia 2012

Muffinki rudolfy czerwononose

Print Friendly and PDF

Przeurocze muffinki, uwielbiane zarówno przez małych, jak też przez tych większych Łakomczuchów! Mocno czekoladowe, z pysznym kremem i słodziutką wisienką, która dzisiaj przypomina nos nie tylko Rudolfa, ale większości przemarzniętych przechodniów:)


Czas przygotowania: 45 minut
Piekarnik: 180ºC

Składniki na 12 muffinków:

  • 110g mąki pszennej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 150g masła, schłodzonego
  • 200g brązowego cukru
  • 80 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
Krem:
  • 600ml śmietany kremówki (36%)
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • duże precelki (Lajkonik)
  • oczy- białe groszki (źrenice wykonane są z roztopionej czekolady)
  • wiśnie kandyzowane na noski
Muffinki czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Ręką rozcierać masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę(masło ma pozostać w małych kawałeczkach). Dodać cukier i wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wlać śmietankę kremówkę, jogurt i jajka. Roztrzepać rózgą na jednolitą masę lub zmiksować mikserem na małych obrotach- nie ubijać!
Przygotować formę na muffiny z 12 wgłębieniami i papilotki.
Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papilotkę, do 3/4 wysokości.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 22-25 minut. Metodą "suchego patyczka" można sprawdzić, czy babeczki są już upieczone. Muffinki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.
W czasie studzenia muffinków przygotować krem. Składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Uważać, aby nie "przebić" śmietany. Dodać serek mascarpone,ekstrakt z wanilii i wymieszać łyżką.

Muffinki po wystudzeniu udekorować kremem oraz pozostałymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!



* przepis na babeczki pochodzi z Kwestii Smaku, przepis na krem ze strony Moje Wypieki


3 komentarze:

  1. czy cukier brązowy można zastąpić zwykłym bez dużej straty smaku? ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Można, jak najbardziej! Cukier brązowy jest bardziej aromatyczny, niż biały, i przede wszystkim zdrowszy, poza tym nie ma żadnej różnicy:) Natomiast najlepiej użyć białego cukru do wypieków, jest drobniejszy, niż zwykły:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...