Muffinki mocno czekoladowe, dla prawdziwych miłośników ciemnej czekolady. Oczywiście z niespodzianką w środku, dla urozmaicenia i chwilowego przełamania słodyczy. Z chmurką domowego wyrobu bitej śmietany oraz czereśnią, od której rozpoczyna się rozkoszna czekoladowo- czereśniowa chwila!
Czas przygotowania: 35 minut
Piekarnik: 180ºC
Składniki na 12 muffinków:
- 1/4 szklanki czereśni lub wiśni z kompotu, syropu lub świeżych
- 1/4 szklanki kompotu lub syropu z czereśni lub wiśni
- 80g masła
- 50g gorzkiej czekolady
- pół szklanki cukru
- 35ml cherry brandy
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- mniej, niż pół szklanki gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kosteczkę
- 250ml śmietany kremówki (36%)
- kolorowa posypka do dekoracji
- 12 dużych, mięsistych czereśni do dekoracji
Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, brandy i podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać z ochłodzoną masą, dodać jajko, wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wrzucić pokrojoną w kosteczkę czekoladę(mniej, niż pół szklanki) i syrop połączony z czereśniami oraz wymieszać.
Przygotować 12 papilotek. Ciasto rozłożyć do papilotek, każdą z nich wypełniając ciastem do połowy wysokości. Piec około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180ºC. Między 20 a 25 minutą można sprawdzić stan upieczenia muffinków za pomocą tak zwanej metody "suchego patyczka". Po upieczeniu- ostudzić.
W czasie studzenia muffinków można przygotować ich dekorację- śmietanę kremówkę miksować na najwyższych obrotach miksera na sztywną masę. Trzeba jednak uważać, by nie "przebić" śmietany i nie doprowadzić jej do konsystencji masła. Po dokładnym wystudzeniu muffinków wyciskać śmietanę na każdy z nich, dekorując czereśniami i posypką.
SMACZNEGO!
Przepis ze strony mojewypieki.com, zmodyfikowany przeze mnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz