Muffinki idealne na grudniowe przed i popołudnia. Zapachem marcepanu i smakiem konfitury pomarańczowej zwiastujące coraz większymi krokami nadchodzące święta. Wprost rozpływają się w ustach. Domownicy, zarówno ci fizyczni, jak też mentalni, jak na prawdziwych łasuchów przystało, zgodnie twierdzą, że muffinki te najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!
Czas przygotowania: 25 minut
Piekarnik: 200ºC
Składniki na 12 muffinek:
- 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115g drobnego cukru
- 2 średnie jajka
- 200ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85g roztopionego, ochłodzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów(można zastąpić aromatem migdałowym)
- 24 łyżeczki konfitury pomarańczowej (po dwie łyżeczki na jednego muffinka)
- płatki migdałów- do posypania
Przygotować dwa naczynia.
W pierwszym z nich wymieszać składniki suche, wraz ze startym marcepanem. W naczyniu drugim wymieszać wszystkie składniki mokre.
Połączyć zawartość obu naczyń- wymieszać, jednak tylko " z grubsza".
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto na zmianę z konfiturą pomarańczową, w kolejności ciasto-konfitura-ciasto, wypełniając 3/4 wysokości każdej papilotki. Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz