sobota, 1 grudnia 2012

Muffinki marcepanowe z konfiturą pomarańczową

Print Friendly and PDF

Muffinki idealne na grudniowe przed i popołudnia. Zapachem marcepanu i smakiem konfitury pomarańczowej zwiastujące coraz większymi krokami nadchodzące święta. Wprost rozpływają się w ustach. Domownicy, zarówno ci fizyczni, jak też mentalni, jak na prawdziwych łasuchów przystało, zgodnie twierdzą, że muffinki te najlepsze są tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam!


Czas przygotowania: 25 minut
Piekarnik: 200ºC

Składniki na 12 muffinek:
  • 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 200ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85g roztopionego, ochłodzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów(można zastąpić aromatem migdałowym)
  • 24 łyżeczki konfitury pomarańczowej (po dwie łyżeczki na jednego muffinka)
  • płatki migdałów- do posypania
* zamiast ekstraktu z migdałów dodałam ekstrakt z wanilii

Przygotować dwa naczynia.
W pierwszym z nich wymieszać składniki suche, wraz ze startym marcepanem. W naczyniu drugim wymieszać wszystkie składniki mokre.
Połączyć zawartość obu naczyń- wymieszać, jednak tylko " z grubsza".
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto na zmianę z konfiturą pomarańczową, w kolejności ciasto-konfitura-ciasto, wypełniając 3/4 wysokości każdej papilotki. Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

SMACZNEGO!

Przepis Susanny Tee z książki "1 mix, 50 muffins", za pośrednictwem Moich Wypieków, zmodyfikowany przeze mnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...