Jesienne dyniowe kwadraty oszałamiają aromatem cynamonu i imbiru połączonym ze słodyczą białej czekolady. Ciasto wygląda na dość suche, to jednak tylko złudzenie. Pyszne, pyszne, pyszne, szczególnie godne polecenia do ciepłej zielonej herbaty, zimnym jesiennym popołudniem.
Czas przygotowania: 55 minut
Piekarnik: 175ºC
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki tartego świeżego imbiru
- 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki orzechów laskowych, posiekanych i zarumienionych na patelni
Polewa:
- 3 łyżki śmietany kremówki (36%)
- 100g białej czekolady
- całe orzechy laskowe o dekoracji
dodatkowo: forma na ciasto 20 x 20 cm, wysmarowana masłem
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą, imbirem i cynamonem w proszku.
W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów laskowych.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez ok 35-40 minut. Za pomocą metody "suchego patyczka" można sprawdzić, czy ciasto wystarczająco się upiekło. Ostudzić.
Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
Rozsmarować polewę po cieście, udekorować orzechami.
SMACZNEGO!
Przepis ze strony Kwestia Smaku, zmodyfikowany delikatnie przeze mnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz