poniedziałek, 3 grudnia 2012

Dyniowe kwadraciki z białą czekoladą i orzechami

Print Friendly and PDF

Jesienne dyniowe kwadraty oszałamiają aromatem cynamonu i imbiru połączonym ze słodyczą białej czekolady. Ciasto wygląda na dość suche, to jednak tylko złudzenie. Pyszne, pyszne, pyszne, szczególnie godne polecenia do ciepłej zielonej herbaty, zimnym jesiennym popołudniem.


Czas przygotowania: 55 minut
Piekarnik: 175ºC

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, posiekanych i zarumienionych na patelni
Polewa:
  • 3 łyżki śmietany kremówki (36%)
  • 100g białej czekolady
  • całe orzechy laskowe o dekoracji
dodatkowo: forma na ciasto 20 x 20 cm, wysmarowana masłem

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. 
Mąkę przesiać, następnie wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, solą, imbirem i cynamonem w proszku.
W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów laskowych.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez ok 35-40 minut. Za pomocą metody "suchego patyczka" można sprawdzić, czy ciasto wystarczająco się upiekło. Ostudzić.
Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut, aż polewa nieco zgęstnieje.
Rozsmarować polewę po cieście, udekorować orzechami.

SMACZNEGO!



Przepis ze strony Kwestia Smaku, zmodyfikowany delikatnie przeze mnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...