W dni tak bardzo upalne jak dzisiejszy zawsze najlepiej smakują dania delikatne i lekkie. A nic przecież tak nie smakuje, jak świeże warzywa i owoce podane pod każdą postacią. Dziś na wybiegu prezentuje się Wam połączenie wszystkiego, co lubię najbardziej, dlatego też pomysł na tę sałatkę polecam szczególnie:)
Czas przygotowania: 7 minut
Składniki na dwie osoby:
- jedna połówka piersi kurczaka, przekrojona w poprzek na dwie części
- mix sałat z rukolą
- 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 średniej wielkości pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
- garść czarnych oliwek
- 1 kulka sera mozarella, pokrojona w cieniutkie paseczki
- garść suszonej żurawiny
- garść migdałów blanszowanych
- sos balsamiczny
- vegeta, papryka ostra, papryka słodka, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Pomidorki i mix sałat dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Pierś kurczaka delikatnie przyprawić vegetą, papryką oraz pieprzem z dwóch stron. Patelnię grillową rozgrzać na największym ogniu (nie wylewać na nią oliwy, patelnia musi być sucha!). Następnie zmniejszyć ogień, pierś kurczaka zamoczyć w oliwie z oliwek i wyłożyć na patelnię. Grillować przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu piersi z patelni, pociąć ją w paseczki.
Wszystkie składniki umieścić fantazyjnie na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem i polać sosem balsamicznym.
SMACZNEGO!!!
muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńpycha, z powodzeniem zastępująca obiad!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu