sobota, 11 maja 2013

Szparagi otulone piersią kurczęcą i plastrem boczku w sosie musztardowo-miodowym

Print Friendly and PDF

Pyszne, eleganckie, szybkie i proste w przygotowaniu. W dodatku zaliczane do afrodyzjaków. Czego chcieć więcej?:)


Piekarnik: 200ºC

Czas przygotowania: 35 minut


Składniki na 6 roladek:
  • 9 sztuk szparagów zielonych
  • 15 sztuk szapargów białych
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • połówka piersi kurczaka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 3 gałązki rozmarynu

Sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pełnoziarnistej musztardy ( ja użyłam rosyjskiej)
  • 12 łyżek śmietany kremowej 30%
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatki:
  • ugotowane młode ziemniaki


Piekarnik nagrzać do 200ºC.

Musztardę wymieszać z miodem. Odłożyć 2 łyżki mieszanki do posmarowania roladek. Resztę wymieszać ze śmietanką kremową oraz doprawić solą i pieprzem. 

Szparagi zielone opłukać pod bieżącą wodą. Następnie ułamać twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu).  Osuszyć.

Szparagi białe obrać (obieraczką do warzyw lub zwykłym nożykiem) z wierzchniej twardej warstwy i odciąć twardą końcówkę, umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć.

Pierś kurczaka również umyć, osuszyć, a następnie przekroić w poprzek na dwie części. Dwie połówki rozbić tłuczkiem na cieniutkie filety, po czym każdy z nich pokroić wzdłuż na trzy plastry.

Kurczaka i szparagi posypać solą i pieprzem oraz posmarować oliwą z oliwek.

Z plasterków boczku usunąć twardą skórę i oczka, plastry wydłużyć rozbijając je tłuczkiem. 

Roladki powinny składać się z trzech szparagów zielonych i 5 białych. Szparagi zawijać w pierś kurczaka i boczek. Po boczek wcisnąć po połowie gałązki rozmarynu. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ich wierzch posmarować musztardą z miodem wymieszaną z dwiema łyżeczkami oliwy. Główki szparagów przykryć paskiem folii aluminiowej, aby nie spaliły się podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Na 5 minut przed końcem pieczenia między roladki wlać sos musztardowy. 

Podawać z młodymi ziemniaczkami.


SMACZNEGO!!!







* przepis pochodzi z Kwestii Smaku

11 komentarzy:

  1. podkradam pomysł :) pysznie! :))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis przy najbliższej okazji na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. oj uwielbiam, pyszne kadry zapraszam do mnie po nominacje http://asiawkuchni.blogspot.de/2013/05/nominacja.html

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadlam jeszcze szparagów , a strasznie bym chciala i chyba spróbuję to przygotowac ! DODAJE

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście, wyglądają jak spełnienie marzeń o daniu ze szparagów!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmmmmmmmmmm nigdy nie jadłam szparagów :( chyba czas najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szparagi ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłem - dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super blog ;)
    Mam nadzieję, że zaglądniesz do mnie, dodasz się do obserwatorów i zostawisz po sobie komentarz <3 :
    http://dreamerfrompoland.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniaaaaaam. Pyszotka *.*

    Zaobserwowałam twojego bloga i liczę, że ty też zaobserwujesz mojego byłabym bardzo wdzięczna.

    Dopiero zaczynam, ale serdecznie zapaszam do komentaowania i obserwowania dużo dla mnie to znaczy :

    http://martaandmarta2001105667.blogspot.com


    OdpowiedzUsuń
  10. Niedawno jadłam szparagi pierwszy raz w życiu i bardzo mi smakowały. Z chęcią zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Szparagi uwielbiam! Świetny przepis i piękne zdjęcia. Pozdrawiam! :)

    kuchniasancheza.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...