poniedziałek, 15 lipca 2013

Włoski smak otulony cukinią

Print Friendly and PDF

To warta szczególnej uwagi przekąska. Nie dość, że wygląda ładnie, to w dodatku ma bardzo ciekawy smak. Chociaż osobiście nie przepadam za smakiem cukinii, jednak zdecydowałam się przełamać swoje uprzedzenia i spróbować czegoś nowego. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona efektem, ale już na wstępie warto zaznaczyć, że przy przygotowaniu trzeba naprawdę uważać na ilość chilli:)


Czas przygotowania: 15 min

Składniki:
  • 1 większych rozmiarów cukinia
  • 15 mini kuleczek sera mozarella
  • 15 listków świeżej bazylii
  • 5 pomidorów suszonych, pokrojonych na trzy części
  • świeżo mielony pieprz, sól morska, chilli w płatkach
  • oliwa z oliwek

Cukinię umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Obieraczką do warzyw usunąć wierzchnią skórkę cukinii, po czym wycinać w tym samym miejscu kolejne plastry, tak, aby po bokach każdego plastra zostało trochę skórki. 
Wycięte plastry ułożyć na desce, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą morską, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Układać je na rozgrzanej patelni grillowej stroną nie posmarowaną oliwą i grillować do momentu pojawienia się ciemnych pasków. 
Zanim zdjęte z patelni plastry wystygną, zawinąć w nie listki bazylii, pomidory suszone i kulki mozarella. 

Lekkie, proste, zaskakujące smakiem.

SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...