poniedziałek, 16 marca 2015

Tortellini z gruszką w sosie mascarpone z chilli

Print Friendly and PDF

Pasta na słodko, ze szczyptą chilli. Obłędnie pyszna i inna, niż wszystkie. 

 

Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI DLA 1 OSOBY:
  • 250 g tortellini z mięsem
  • połowa gruszki
  • 20 g białej cebuli, posiekanej
  • 1,5 łyżki sera Mascarpone
  • mała garść orzechów włoskich
  • tarty parmezan do posypania dania
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz, sól morska
  • szczypta chilli
  • łyżka oliwy z oliwek
Tortellini gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, szklimy cebulę, dodajemy gruszkę, odsączone tortellini oraz ser mascarpone. Delikatnie mieszamy, uważając, aby pierożki się nie rozpadły, utrzymując wolny ogień. Gdy mascarpone roztopi się do postaci sosu, doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chilli. Dodajemy orzechy włoskie, mieszamy i przekładamy na talerz. Całość posypujemy parmezanem.

* do tego dania polecam także szynkę Prosciutto Crudo jako dodatek na wierzch oraz rukolę. U nas akurat tego dnia królowało wykorzystywanie reszty produktów, która od jakiegoś czasu zalegała w lodówce, a nikomu nie chciało się chodzić do sklepu po dodatki...;)


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...