czwartek, 26 marca 2015

Ciasto marchewkowe bez cukru, bez glutenu, wegańskie i po prostu pyszne

Print Friendly and PDF


Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dawna. Pragnienie nasiliło się, kiedy pierwszy raz zjadłam podobne w Vege Miasto- niebo w gębie. Nie mogłam przestać o nim myśleć, więc musiałam znaleźć rozwiązanie dla siebie- i oto jest- ciasto marchewkowe bez glutenu, bez cukru, wegańskie. Mogłoby być trochę bardziej słodkie, więc następnym razem spróbuję upiec je z erytrolem. Natomiast tym, którzy nie muszą wyrzekać się cukru, polecam posypać ciasto cukrem pudrem:) U mnie podane jest z serkiem z nerkowców i szczerze je polecam, jest pycha. Niestety zanim zdążyłam je sfotografować, część zniknęła...:)

 

Piekarnik: 180ºC
Czas przygotowania: 1:15 h

Składniki na blachę ok 20 cm:
  • 500g marchewki
  • 115g mąki orkiszowej (może być też gryczana)
  • 70g oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki mleka sojowego
  • 20g wiórków kokosowych
  • 60g dowolnych orzechów (ja dodałam włoskie, migdały i nerkowce)
  • 25g pestek dyni
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżeczka dowolnego octu (ja użyłam ryżowego)
dla chętnych:  1 szklanka suszonych owoców: rodzynek, żurawiny, moreli, śliwek, daktyli

Ja nie dodałam owoców suszonych, ale domyślam się, że z nimi ciasto jest o wiele słodsze i jeszcze pyszniejsze, więc jeśli nie musisz pilnować ilości spożywanego cukru również z owoców, zachęcam do dodania tych wspaniałości do ciasta. Jeśli zdecydujesz się na nie, pokrój je na mniejsze kawałki i mocz w mleku sojowym ok pół godziny.

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy wiórki, namoczone owoce wraz z pozostałym mlekiem(nawet jeśli nie dodajesz bakalii, i tak dodaj mleko do ciasta), sok z cytryny, olej, orzechy, pestki dyni i ocet.

Mąkę z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiewamy do miski. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok 20cm. Pieczemy ok. 45 minut w 180ºC. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli tak- wyjmujemy i studzimy.

KREM Z NERKOWCÓW:
  • 100g nerkowców
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z cytryny
Nerkowce moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, albo przez godzinę we wrzątku. Po tym czasie odcedzamy je i miksujemy na gładki krem z pozostałymi składnikami w malakserze lub w blenderze. Powstałym kremem smarujemy ciasto.

* ja krem z nerkowców robiłam pierwszy raz, na szybko, w nieodpowiednim sprzęcie, dlatego na zdjęciu widać, że krem nie jest tak gładki, jak powinien być. Ale smakował i tak ekstra;)

*  dla fit freaków: ciasto podzieliłam na 12 kawałków, makro jednego kawałka wyszło ok: 12,6 W/10,6T/3B.  Nie wliczyłam kremu z nerkowców, więc uwaga na tłuszcze:)

SMACZNEGO!!!





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...