poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Tartaletki z owocami lata

Print Friendly and PDF

Lekki, delikatny i wakacyjny deser. Jeden z moich ulubionych!


Czas przygotowania: 25 min

Składniki na 9 tartaletek: 

SPÓD:
  • 225g ciastek Digestive lub Holenderskich
  • 70g masła
  • 100g białej czekolady

KREM:
  • 250g Mascarpone
  • 200g śmietany 36% 
  • 2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:
  • maliny
  • borówki
  • cukier puder

Ciastka pokruszyć dokładnie w malakserze lub tłuczkiem kuchennym zakończonym gałką. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty, mocno przyciskając. Spód chłodzić w lodówce w czasie przygotowywania kremu.
Śmietanę ubić na sztywno, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodać Mascarpone i delikatnie zmiksować przez krótką chwilę. Dodać cukier puder, wymieszać delikatnie łyżką. Krem wyłożyć na spód, ułożyć na nim owoce. Chłodzić w lodówce ok 1 godz. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Deser można podać także w pucharkach, wystarczy pokruszone ciasteczka wysypać na spód, przykryć je kremem i owocami. Na końcu posypać cukrem pudrem i gotowe!

SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...