poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pstrąg klasycznie

Print Friendly and PDF

Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Zawsze jednak stawiałam na łososia. Pstrąga zrobiłam pierwszy raz samodzielnie i jestem bardzo zadowolona. Ryba wyszła soczysta i mięciutka. Przepis mojej Mamy.  


Piekarnik: 190ºC

Czas przygotowania: 30 minut

SKŁADNIKI:
  • pstrąg ok 220g
  • dwa plastry cytryny
  • łyżka masła czosnkowego
  • dwa plastry boczku
  • świeżo mielony pieprz, opcjonalnie sól morska (malutka szczypta)

Pstrąga umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W bebech włożyć masło czosnkowe i cytrynę. Pod pstrąga i na niego ułożyć plaster boczku. Piec ok 20 minut w temperaturze 190ºC.

Po upieczeniu oprószyć solą i pieprzem. Podawać na przykład z ciemnym wieloziarnistym pieczywem i świeżymi pomidorami.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...