poniedziałek, 12 maja 2014

Pieczony łosoś miodowo-imbirowy

Print Friendly and PDF

Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do książki "Przepis na sukces" Ewy Chodakowskiej. Nie zawiodłam się- smak pierwsza klasa, łatwe w przygotowaniu. Polecam gorąco!

 

Piekarnik:180ºC

Czas przygotowania: 40 min 


SKŁADNIKI:
  • 1 średni filet łososia
  • 1/2 cebuli dymki, pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego świeżo wyciskanego
  • brokuł
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 3 łyżki ryżu czarnego

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Miód, sok pomarańczowy, sos sojowy, imbir i czosnek dokładnie wymieszać, gotować przez minutę, ostudzić. Łososia marynować w  1/3 sosu przez ok 15min, następnie piec go na folii aluminiowej przez ok 20min.

Pozostałe 2/3 marynaty gotować przez ok 5 min, aż zgęstnieje.

Ugotować ryż i brokuła. Upieczonego łososia wyłożyć na ryż, polać sosem. Udekorować dymką.

Podawać z brokułami posypanymi uprażonym sezamem.

*W przepisie była jeszcze natka pietruszki do posypania łososia, ale szczerze mówiąc zapomniałam o niej na zakupach, dlatego jej nie dodałam!

SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...