Jeśli macie ochotę na najpyszniejszą pastę na świecie, sięgnijcie koniecznie po ten przepis prosto z rzymskiego Zatybrza. Ujmuje nie tylko smakiem, ale też prostotą. Jak dla mnie jest po protu doskonały.
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI (dla 3 osób):
- 400 g makaronu Spaghetti
- 300g startego sera Pecorino
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Jeśli ser mamy w kawałku, należy go zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy, do uzyskania al dente.
Tuż przed końcem gotowania makaronu dwie łyżki wody, w której się gotuje, dodać do startego sera.
Po odlaniu wody z makaronu, dodać do niego łyżkę oliwy oraz świeżo mielony pieprz (według uznania, jednak nie żałujcie go sobie w tym daniu) i wymieszać. Następnie dodać ser (ale zostawić sobie kilka szczypt do posypania na koniec) i mieszać całość aż do połączenia, ok 1 minuty.
Podawać posypane szczyptą sera i pieprzem.
SMACZNEGO!!!
mmmmm, najprostsze najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńtrochę się boję takich prostych makaronów, bo wielkie znaczenie ma tu dostęp do dobrej jakości produktów...
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale dziś o dostęp do dobrej jakości produktów nie jest zbyt trudny, szczególnie do tak popularnych, jak włoskie:)
OdpowiedzUsuń