niedziela, 22 września 2013

Spaghetti Cacio e Pepe

Print Friendly and PDF

Jeśli macie ochotę na najpyszniejszą pastę na świecie, sięgnijcie koniecznie po ten przepis prosto z rzymskiego Zatybrza. Ujmuje nie tylko smakiem, ale też prostotą. Jak dla mnie jest po protu doskonały.


Czas przygotowania: 15 minut


SKŁADNIKI (dla 3 osób):
  • 400 g makaronu Spaghetti
  • 300g startego sera Pecorino
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Jeśli ser mamy w kawałku, należy go zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. 

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy, do uzyskania al dente.

Tuż przed końcem gotowania makaronu dwie łyżki wody, w której się gotuje, dodać do startego sera.

Po odlaniu wody z makaronu, dodać do niego łyżkę oliwy oraz świeżo mielony pieprz (według uznania, jednak nie żałujcie go sobie w tym daniu) i wymieszać. Następnie dodać ser (ale zostawić sobie kilka szczypt do posypania na koniec) i mieszać całość aż do połączenia, ok 1 minuty. 

Podawać posypane szczyptą sera i pieprzem.


SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. mmmmm, najprostsze najsmaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
  2. trochę się boję takich prostych makaronów, bo wielkie znaczenie ma tu dostęp do dobrej jakości produktów...

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, ale dziś o dostęp do dobrej jakości produktów nie jest zbyt trudny, szczególnie do tak popularnych, jak włoskie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...