Lekka i niskokaloryczna brokułowa zupa krem najlepiej smakuje z chrupiącymi dodatkami- na przykład grzankami lub paluchami grissini. Najczęściej podawana ze śmietaną, u mnie występuje w towarzystwie serka camembert z dodatkiem pieprzu. Idealna dla maluszków.
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki na 2 osoby:
- włoszczyzna (3 średniej wielkości marchewki, 2 warstwy pora, 1 pietruszka, kawałek selera- wielkości limonki)
- 1 litr wody
- duży świeży brokuł (lub 0,5kg mrożonego)
- 2 większe ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- świeżo mielony pieprz, łyżka vegety
- 2 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
Dodatki:
- 3 paluchy grissini
- 2 plastry serka camembert z pieprzem, porwane na małe kawałeczki
Włoszczyznę obrać i ugotować w litrze wody. Doprawić vegetą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym.
Brokuły rozdzielić na małe różyczki, umyć pod bieżącą wodą.
W większym garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim czosnek. Dodać brokuły i chwilę przesmażyć je z czosnkiem. Po chwili zawartość garnka dodać do bulionu, gotować razem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż brokuły zmiękną.
Przed zmiksowaniem wyłowić ziele angielskie, pora, seler i liść laurowy. Następnie zmiksować zupę blenderem. (należy zwrócić uwagę na ilość wody, powinna ona sięgać poziomu, do którego sięgają warzywa- nie wyżej, aby zupa nie była zbyt wodnista).
Podawać ze świeżo mielonym pieprzem, paluchami grissini i serkiem camembert.
SMACZNEGO!!!
pysznie wygląda, bardzo lubię takie kremy:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie probowalam,ale widzac sklad wiem,ze bedzie smaczna!
OdpowiedzUsuń