poniedziałek, 18 lutego 2013

Krem brokułowy z serkiem camembert

Print Friendly and PDF

Lekka i niskokaloryczna brokułowa zupa krem najlepiej smakuje z chrupiącymi dodatkami- na przykład grzankami lub paluchami grissini. Najczęściej podawana ze śmietaną, u mnie występuje w towarzystwie serka camembert z dodatkiem pieprzu. Idealna dla maluszków.


Czas przygotowania: 25 minut


Składniki na 2 osoby:
  • włoszczyzna (3 średniej wielkości marchewki, 2 warstwy pora, 1 pietruszka, kawałek selera- wielkości limonki)
  • 1 litr wody
  • duży świeży brokuł (lub 0,5kg mrożonego)
  • 2 większe ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz, łyżka vegety
  • 2 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy
Dodatki:
  • 3 paluchy grissini
  • 2 plastry serka camembert z pieprzem, porwane na małe kawałeczki

Włoszczyznę obrać i ugotować w litrze wody. Doprawić vegetą, pieprzem, zielem angielskim i listkiem laurowym.

Brokuły rozdzielić na małe różyczki, umyć pod bieżącą wodą. 

W większym garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim czosnek. Dodać brokuły i chwilę przesmażyć je z czosnkiem. Po chwili zawartość garnka dodać do bulionu, gotować razem na małym ogniu przez 15-20 minut, aż brokuły zmiękną.

Przed zmiksowaniem wyłowić ziele angielskie, pora, seler i liść laurowy. Następnie zmiksować zupę blenderem. (należy zwrócić uwagę na ilość wody, powinna ona sięgać poziomu, do którego sięgają warzywa- nie wyżej, aby zupa nie była zbyt wodnista).

Podawać ze świeżo mielonym pieprzem, paluchami grissini i serkiem camembert.


SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

  1. pysznie wygląda, bardzo lubię takie kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie probowalam,ale widzac sklad wiem,ze bedzie smaczna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...