Marchewkowa zupa krem to doskonały pomysł na rozgrzewający i zdrowy obiad. Woń imbiru i curry oraz ostry posmak papryki sprawia, że zwykła zupa z marchwi staje się zaskakująco atrakcyjnym daniem rodem z restauracji orientalnych!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 2 osoby:
- 6 dużych marchewek
- 500ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- połowa dużej cebuli
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/4 papryki czerwonej
- świeżo mielony pieprz, sól
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- łyżeczka curry
- oliwa z oliwek
Marchew obrać, pokroić w krążki i poddusić na oliwie. Następnie ugotować, aż stanie się miękka.
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie. Dodać do niej zmiażdżony czosnek i starty imbir, przesmażyć przez kilka sekund.
Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
Wszystko razem wrzucić do bulionu, doprawić przyprawami, zagotować. Zmiksować blenderem bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego kremu.
Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!
zawsze robię krem z marchwi na słodko, ale na ostro jak u ciebie to też fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńkremy lubię, takiego jeszcze z marchewki nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy z marchewki - w sumie tylko takimi mogłabym się żywić ;) Papryki nigdy nie dawałam - trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń