sobota, 26 stycznia 2013

Marchewkowy krem z orientalną nutą

Print Friendly and PDF

Marchewkowa zupa krem to doskonały pomysł na rozgrzewający i zdrowy obiad. Woń imbiru i curry oraz ostry posmak papryki sprawia, że zwykła zupa z marchwi staje się zaskakująco atrakcyjnym daniem rodem z restauracji orientalnych!



Czas przygotowania: 20 minut


Składniki na 2 osoby:
  • 6 dużych marchewek
  • 500ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • połowa dużej cebuli
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/4 papryki czerwonej
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • łyżeczka curry
  • oliwa z oliwek

Marchew obrać, pokroić w krążki i poddusić na oliwie. Następnie ugotować, aż stanie się miękka.

Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie. Dodać do niej zmiażdżony czosnek i starty imbir, przesmażyć przez kilka sekund.

Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.

Wszystko razem wrzucić do bulionu, doprawić przyprawami, zagotować. Zmiksować blenderem bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego kremu.

Zupę podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym i świeżo mielonym pieprzem.


SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. zawsze robię krem z marchwi na słodko, ale na ostro jak u ciebie to też fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kremy lubię, takiego jeszcze z marchewki nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kremy z marchewki - w sumie tylko takimi mogłabym się żywić ;) Papryki nigdy nie dawałam - trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...