piątek, 4 stycznia 2013

Jaja z wędzonym łososiem i szczypiorkiem podane na razowcu i rukoli

Print Friendly and PDF

W każdej kuchni bywają momenty, w których trzeba przygotować coś na "już". W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się jajka. Są miliony wariacji jajecznych, które pasują nie tylko do pory śniadaniowej. Oto jedna z propozycji- jaja smażone z łososiem i szczypiorkiem na oliwie, podane na chlebie razowym i rukoli. W roli dodatków- pomidorki koktajlowe i świeżo mielony pieprz. Pycha!


Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  • 2 duże jaja
  • gałązka zielonej części szczypiorku
  • 30g wędzonego łososia
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • garść rukoli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Jaja wbijamy do miseczki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek. Wlać jaja, delikatnie mieszając szpatułką ( jeszcze nie rozlewając żółtek). Po minucie, gdy białko będzie średnio ścięte, dodać szczypiorek i wędzonego łososia. Mieszać szpatułką przez minutę. Gdy białko będzie wystarczająco ścięte, rozlewać szpatułą żółtka, jeszcze chwilę mieszając. 
Podawać na razowym chlebie, rozłożonym na świeżych liściach rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżo mielonego pieprzu.

SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. 3 x TAK !!! Jeszcze nie próbowałam,a już wiem,że mi posmakuje:) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust, Agnieszko, ja również baaaaardzo przepadam za potrawami tego rodzaju!

      Usuń
  2. lubię jajka z wędzonym łososiem, ale jajecznicy jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...