wtorek, 25 grudnia 2012

Tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy

Print Friendly and PDF

Genialny w smaku tort makowy zachwyci nawet tych, którzy za makiem nie przepadają, słowo daję! Smakuje, jak najlepszy makowiec, nuta pomarańczy i delikatny krem waniliowy, któremu daleko jest do ciężkich tradycyjnych kremów tortowych, dopełniają doskonałego dzieła, nie pozostaje nic, tylko delektować się każdym kawałkiem!

Czas przygotowanie: 1:20 h 
Piekarnik: 175ºC

Składniki na blaty makowe:
  • 300g maku
  • 270g drobnego cukru do wypieków
  • 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 n łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub do smaku)
Wieczór wcześniej mak opłukać, zalać wrzącą wodą do jego przykrycia, pozostawić na noc. Alternatywnie mak można zalać wodą, zagotować i gotować przez 20 minut. Oba sposoby są równie dobre i wypróbowane, ja skorzystałam z tego drugiego, ponieważ zależało mi na czasie:) 
Po tym czasie mak odcisnąć, zemleć dwukrotnie przez maszynkę.

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać przepuszczony przez maszynkę mak, kaszę, bułkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut lub trochę dłużej, sprawdzać stan upieczenia metodą "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. 

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

Do nasączenia:
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 2 łyżki wody
Wymieszać.

* ja nie nasączałam blatów, były wystarczająco wilgotne po upieczeniu i wystudzeniu

Krem waniliowy:
  • 600g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 5 łyżek cukru pudru (lub wg smaku)
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 
W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, nasionka wanilii i ekstrakt,, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:
  • 150 ml konfitury pomarańczowej
Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Jeśli zachodzi taka potrzeba, nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury, na konfiturę wyłożyć część kremu, rozsmarować. Przykryć drugim blatem makowym i powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem makowym, pokrywając wierzch i boki pozostałym kremem.

Ponadto:
  • mieszanka orzechów i owoców suszonych do dekoracji wg uznania
* ja użyłam suszonej żurawiny, śliwek, rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów pinii, włoskich, laskowych, boki posypałam pokruszonym toffee

SMACZNEGO!!!!




* przepis pochodzi z Moich Wypieków, z delikatnymi modyfikacjami


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam mak i pokochałabym ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, również tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdy poszukiwałam przepisu na świąteczne ciasto z makiem, miałam właśnie zrobić ten tort, jednak zrobiłam inne... już wiem, że następnym razem spróbuję tego tortu :) wygląda wspaniale i zapewne smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciacho! ZDROWYCH-bo to najważniejsze.
    PEŁNYCH MIŁOŚCI-bo to sens życia.
    WIARY-bo pozwala przetrwać trudne chwile.
    NADZIEI-bo wtedy niemożliwe jest możliwe.
    Radosnych Świąt życzy Aga

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...