wtorek, 25 grudnia 2012

Doskonały sernik świąteczny

Print Friendly and PDF

Żadne święta nie mogą obyć się bez prawdziwego, puszystego sernika. W tej kwestii zwycięża klasyka, dlatego sernik jest bez żadnego spodu, a jedynymi dodatkami są rodzynki, skórka pomarańczowa i czekolada. Uwielbiany przez dosłownie wszystkich, po prostu idealny!


Czas przygotowania: 1:30h
Piekarnik: 170ºC z termoobiegiem, bez termoobiegu 180ºC

Składniki:
  • 1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
  • ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego- 16g)
  • ulubione bakalie- rodzynki sułtanki i skórka pomarańczowa, ok 1/2-3/4 szklanki
Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać. 

W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.

Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.

Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.

Formę o wymiarach 23 cm x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem, a bez niego 180ºC, przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu udekorować.

Przechowywać przez 5-7 dni, najlepiej kroi się schłodzonym, ostrym i cienkim nożem.

* ja korzystałam z twarogu z wiaderka firmy Piątnica, to pozwala oszczędzić dużo czasu, a smak sernika nie ulega zmianie
* masę serową miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej

SMACZNEGO!!!




*przepis pochodzi z Moich Wypieków

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...