wtorek, 20 maja 2014

Makaron razowy z kurczakiem i szpinakiem

Print Friendly and PDF

To danie jest wprost rewelacyjne, a na główną pochwałę za jego "współprzygotowanie" zasługuje moja uzdolniona Paulina. Oto dowód, że w środku tygodnia także można ucztować!


Czas przygotowania: 25 min
Składniki na 4 osoby:
  • duża pierś kurczaka, pokrojona w kostkę
  • opakowanie szpinaku mrożonego (w liściach lub rozdrobnionego)
  • 1 opakowanie serka topionego z ziołami
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 opakowanie śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, papryka słodka i ostra
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g makaronu razowego spaghetti
  • olej z pestek winogron
Pierś z kurczaka umyć usmażyć na patelni, doprawiając przyprawami.

Cebulę zeszklić na oleju, następnie dodać czosnek i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać mrożony szpinak, dusić do odmrożenia, następnie dodać masło, serek topiony i mleko. Gotować całość do połączenia składników. Na końcu dodać śmietanę i przyprawy.

Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z dodatkami na patelni.

SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...