wtorek, 20 maja 2014

Tarta z truskawkami

Print Friendly and PDF

Tarta- niebo. Na targach pojawiły się polskie truskawki, więc jak najszybciej wykorzystałam sytuację i upiekłam tartę. Prosta i pyszna- zadowoli każde podniebienie:)

 

Piekarnik: 175ºC, 150ºC

Czas przygotowania: 50  min + 1h chłodzenia


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki( 500g)
  • 200g masła (schłodzonego)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka

Składniki na krem: 
  • 250g mascarpone
  • 200g śmietany 36%
  • 100g białej czekolady

Dodatkowo:
  • 1/2 kg truskawek 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem, aż do uzyskania okruchów, po czym dodać żółtka i ugnieść ciasto palcami do połączenia. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją delikatnie, zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h (lub do zamrażarki na 15). 

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy, przełożyć do nasmarowanej masłem formy na tartę, nawijając ciasto na wałek. Jeśli nie uda się przełożyć ciasta w ten sposób, można po prostu wykleić formę ciastem kawałek po kawałku.

Piekarnik nagrzać do 175ºC.Tartę przykryć folią aluminiową, na nią wyłożyć fasolę, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia. Piec tak przez ok. 20 mi, po tym czasie zdjąć fasolę i folię i piec jeszcze ok 15 min w temperaturze 150ºC. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, ale uważać, aby jej nie przebić. Dodać mascarpone, na najniższych obrotach miksować do połączenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po ostudzeniu dodać do kremu i delikatnie połączyć łyżką. Krem wyłożyć na tartę, udekorować ciasto truskawkami.


SMACZNEGO!!!









3 komentarze:

  1. Truskawki plus mascarpone= miłość :) Pyszna tarta :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej , wszystko co lubię ! :) Z pewnością smakuje nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...