czwartek, 17 stycznia 2013

Pasta z kurczakiem, sosem pomidorowym i dodatkiem słodyczy

Print Friendly and PDF

Sos pomidorowy i pasta w jednym zdaniu oznaczają zazwyczaj Spaghetti Bolognese. Niniejsza pasta ukazuje jednak inne superlatywy sosu pomidorowego, a przede wszystkim jego wszechstronność- dobry smak pod wieloma różnymi postaciami. Oto Pasta z kurczakiem w sosie pomidorowym z dodatkiem słodyczy! (Nie muszę chyba dodawać, że robi się ją bardzo szybko?!)


Czas przygotowania: 15 minut


Składniki na 2 osoby:
  • 200g makaronu Bucatini (może być też zwykły do spaghetti, albo jakikolwiek inny)
  • połowa piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe puszki pomidorów bez skórki
  • połowa małej czerwonej cebuli
  • sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka i ostra, curry, bazylia, oregano
  • 2 łyżki cukru
  • oliwa z oliwek ( 2 łyżki na patelnię i mała łyżeczka do gotowania makaronu)
Dodatkowo:
  • starty parmezan do posypania
  • 2 pomidorki koktajlowe

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki oliwy z oliwek według zaleceń na opakowaniu. 

Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę, poddusić na oliwie na patelni. Po kilku sekundach dodać pokrojoną w mniejszą kostkę pierś kurczaka, doprawić przyprawami. Smażyć ok 3 minut.

Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnię wlać pomidory, wszystko razem zagotować. Dosypać cukier, doprawić ewentualnie lekko przyprawami według uznania.

Makaron odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodać do niego zawartość patelni, wszystko razem wymieszać.

Podawać ze startym parmezanem oraz pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem.

SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...