Ciasteczka te nie bez powodu zwane są rajskimi- są po prostu przepyszne! Słonecznik oblany karmelem na kruchym cieście brownie- istne niebo w gębie.
Czas przygotowania: ok 2 h
Piekarnik: 180ºC
Składniki na ciasto:
- 100g cukru
- 200g masła
- 1 większe jajko
- 300g mąki
- 3 łyżki kakao
Składniki na karmel:
- 85g cukru
- 40g miodu
- 85g śmietany 30%
- 35g masła
- 150g łuskanego słonecznika
Mąkę przesiać na stolnicę (lub po prostu blat kuchenny). Dodać cukier, kakao, pocięte w kostkę masło. Zagnieść wszystko razem delikatnie, aby utworzyła się kruszonka. Wbić jajko i zagnieść ciasto, aż zrobi się ciemno kakaowe i mokre.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Rozłożyć lub rozwałkować ciasto na natłuszczonej blaszce z piekarnika (o wymiarach 35 cm x 35 cm), piec w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut.
W czasie pieczenia przygotować karmel. Masło, cukier, miód i śmietanę zagotować, następnie dodać słonecznik i wszystko wymieszać.
Gotowy karmel wyłożyć na podpieczone gorące ciasto. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec w takiej samej temperaturze ok 20-30 minut, do złotobrązowego koloru słonecznika.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut. Następnie pokroić w kostkę (kwadraty lub prostokąty).
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, oddzielając kolejne piętra ciasteczek papierem do pieczenia (aby nie skleiły się z sobą).
SMACZNEGO!!!
*przepis pochodzi z Moich Pyszności
połączenie idealne i piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Carol!
Genialny pomysł. Zapisuję do wypróbowania - koniecznie!
OdpowiedzUsuńWitam,czy warstwa slonecznika z karmelem jest twarda jak landrynek?
OdpowiedzUsuńJest twarda, ale nie aż tak, jak landrynek, bardzo łatwo się ją gryzie, bardziej się ciągnie, niż łamie:)
OdpowiedzUsuń