czwartek, 17 stycznia 2013

Ciasteczka ze słonecznikiem i karmelem zwane rajskimi

Print Friendly and PDF
,

Ciasteczka te nie bez powodu zwane są rajskimi- są po prostu przepyszne! Słonecznik oblany karmelem na kruchym cieście brownie- istne niebo w gębie.


Czas przygotowania: ok 2 h
Piekarnik: 180ºC


Składniki na ciasto:
  • 100g cukru
  • 200g masła
  • 1 większe jajko
  • 300g mąki
  • 3 łyżki kakao
Składniki na karmel:
  • 85g cukru
  • 40g miodu
  • 85g śmietany 30%
  • 35g masła
  • 150g łuskanego słonecznika

Mąkę przesiać na stolnicę (lub po prostu blat kuchenny). Dodać cukier, kakao, pocięte w kostkę masło. Zagnieść wszystko razem delikatnie, aby utworzyła się kruszonka. Wbić jajko i zagnieść ciasto, aż zrobi się ciemno kakaowe i mokre.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Rozłożyć lub rozwałkować ciasto na natłuszczonej blaszce z piekarnika (o wymiarach 35 cm x 35 cm), piec w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut. 

W czasie pieczenia przygotować karmel. Masło, cukier, miód i śmietanę zagotować, następnie dodać słonecznik i wszystko wymieszać.

Gotowy karmel wyłożyć na podpieczone gorące ciasto. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec w takiej samej temperaturze ok 20-30 minut, do złotobrązowego koloru słonecznika.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut. Następnie pokroić w kostkę (kwadraty lub prostokąty).

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, oddzielając kolejne piętra ciasteczek papierem do pieczenia (aby nie skleiły się z sobą).

SMACZNEGO!!!




*przepis pochodzi z Moich Pyszności

4 komentarze:

  1. połączenie idealne i piękny kolor:)
    Pozdrawiam, Carol!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł. Zapisuję do wypróbowania - koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,czy warstwa slonecznika z karmelem jest twarda jak landrynek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest twarda, ale nie aż tak, jak landrynek, bardzo łatwo się ją gryzie, bardziej się ciągnie, niż łamie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...