Batoniki zbożowe są idealnym sposobem na szybkie i pożywne śniadanie- zarówno pierwsze, jak też drugie. Są bardzo zdrowe i smakują naprawdę dobrze!
Czas przygotowania: ok 50 minut
Piekarnik: 160-170ºC
Składniki:
- 2 pełne szklanki górskich płatków owsianych (200g)
- 3/4 szklanki otrębów owsianych (40g)
- 2/3 szklanki migdałów (90g)
- 3/4 szklanki łuskanego słonecznika (100g)
- szklanka suszonej żurawiny (130g)
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 60g masła
- 100g brązowego cukru
- 150g miodu
- 1/4 łyżeczki soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170ºC.
Płatki owsiane i otręby wysypać na blaszkę z piekarnika (35 cm x 35 cm). Prażyć w piekarniku przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie spaliły.
Migdały drobno pokruszyć i uprażyć na suchej patelni razem z pestkami słonecznika.
Masło roztopić w garnku. Dodać do niego cukier, miód, sól i gotować ok. 1 min, cały czas mieszając- aż cukier się rozpuści. Następnie dodać uprażone płatki, orzechy, żurawinę, kokos i dokładnie wymieszać.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160ºC.
Blaszkę o wymiarach 23 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę wyłożyć do blaszki, wyrównać. Po chwili ugnieść całość dłonią, aby powierzchnia była równa.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-30 minut w temperaturze 160ºC, do złocistego koloru.
Studzić przez około 20 minut, pokroić w kawałki. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, przekładając kolejne warstwy batoników papierem do pieczenia, aby nie skleiły się z sobą podczas przechowywania ich w puszce.
*masa po wystudzeniu jest bardzo twarda, ale następnego dnia po wyjęciu z puszki batoniki są "akurat" do jedzenia:)
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z Moich Pyszności
Uwielbiam takie batoniki, a te domowe są najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne! kupuję podobne w pobliskiej cukierni i się nimi zajadam, teraz będę mogła sama je zrobić :)
OdpowiedzUsuńwyglądają super, myslisz, że bez masła wyjdą?
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie robiłam ich nigdy bez masła, więc nie jestem w stanie zagwarantować efektu. Jednak według mnie jakikolwiek tłuszcz musi się tam znajdować, może być też roślinny (np. margaryna. Powodzenia:)
UsuńSuper batoniki :) zapisuję do swojego bloga na czas najbliższy :)
OdpowiedzUsuńBatoniki w piekarniku :) proponuję mniej cukru:)
OdpowiedzUsuń