W każdej kuchni bywają momenty, w których trzeba przygotować coś na "już". W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się jajka. Są miliony wariacji jajecznych, które pasują nie tylko do pory śniadaniowej. Oto jedna z propozycji- jaja smażone z łososiem i szczypiorkiem na oliwie, podane na chlebie razowym i rukoli. W roli dodatków- pomidorki koktajlowe i świeżo mielony pieprz. Pycha!
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 2 duże jaja
- gałązka zielonej części szczypiorku
- 30g wędzonego łososia
- 2 pomidorki koktajlowe
- garść rukoli
- łyżeczka oliwy z oliwek
Jaja wbijamy do miseczki. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek. Wlać jaja, delikatnie mieszając szpatułką ( jeszcze nie rozlewając żółtek). Po minucie, gdy białko będzie średnio ścięte, dodać szczypiorek i wędzonego łososia. Mieszać szpatułką przez minutę. Gdy białko będzie wystarczająco ścięte, rozlewać szpatułą żółtka, jeszcze chwilę mieszając.
Podawać na razowym chlebie, rozłożonym na świeżych liściach rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżo mielonego pieprzu.
SMACZNEGO!
3 x TAK !!! Jeszcze nie próbowałam,a już wiem,że mi posmakuje:) Aga
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że trafiłam w Twój gust, Agnieszko, ja również baaaaardzo przepadam za potrawami tego rodzaju!
Usuńlubię jajka z wędzonym łososiem, ale jajecznicy jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńjedno słowo: MNIAM
OdpowiedzUsuńjedno słowo: M N I A M
OdpowiedzUsuń