środa, 1 kwietnia 2015

Czekoladowe trufle z daktyli

Print Friendly and PDF

Coraz trudniej radzę sobie bez słodyczy, dlatego zaczynam kombinować na wszelkie możliwe sposoby. Z czasem miało być łatwiej, a jest zupełnie odwrotnie! Zmieniło się natomiast to, że nie ciągnie mnie kompletnie do słodyczy sklepowych, pełnych cukru i niezdrowego tłuszczu, a do takich domowych, z naturalnych składników. Ten przepis znalazlam na Facebooku Gym Hero. Trufle są obłędne, serio:)

 

Czas przygotowania: 10 minut + 1h moczenia daktyli + chłodzenie
Składniki na 16 sztuk:
  • 200g daktyli suszonych niesiarkowanych
  • 50g mielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao odtłuszczonego
  • wiórki kokosowe lub posiekane płatki migdałowe do obtoczenia
Daktyle namaczamy na 1h we wrzątku. Następnie wszystkie składniki blendujemy na gładką masę formujemy małe kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub płatkach migdałowych. Trufle chłodzimy ok 15min w zamrażarce lub kilka godzin w lodówce (ja polecam zamrażarkę, z lodówki są bardzo miękkie)

SMACZNEGO:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...